Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Det finns en hel karneval i magen

Maria Llerena tog salsan till Sverige. Nu firar hennes salsadans för bäbisar 30 år.

- Text: Rósanna Róbertsdót­tir | Foto: Jannie Flodman

Vi föds med en kraft. Det blir tydligt när man ser ett litet barn simma. Rytmen finns redan i magen, och inte bara det utan en hel karneval.

En gång var hon känd som ”Flickan från Havanna”, skönheten som tog salsan till Sverige. I dag har Maria Llerena lett babysalsa på Mosebacke i 30 år, eftersom hon vet att rytmen finns redan hos fostret, att magen rymmer en hel karneval.

Maria Llerena har bott på Södermalm sedan 60-talet, men är nyinflytta­d på Lundagatan. I hallen ligger säkert hundratals tyger att göra turbaner av.

En av dem blir till en stor paljettspr­akande ananas som går att fästa på huvudet med kardborreb­and.

– Jag är diskret, jag vill inte synas, brukar jag säga, skrattar Maria Llerena.

I regel dyker hon upp i en glamorös färgexplos­ion till klänning som hon sytt själv. Efter att en gång i tiden ha varit en av de första artisterna som uppträdde på Mosebacke firar hon i år sitt 30-årsjubileu­m, med babysalsa, på samma scen.

– Det finns knappast några barn födda på Södermalm som inte har varit hos mig på salsa. Vuxna människor kommer och berättar att de varit hos mig som små.

Gjorde teater med Evert Taube

På väggarna hänger tidningarn­as förstasido­r, där hon dansar i Australien, i Japan och där hon gjorde teater med Evert Taube. I grunden är Maria Llerena sångerska.

När hon kom till Sverige blev hon också känd för dansen, och för sin skönhet.

– I tidningen stod det alltid hur vacker jag var. Det var så konstigt för mig, som liten uppfattade­s jag som ful. Ögon stora som en paddas, sa de, rangliga, smala ben. Jag skulle visa att jag i alla fall var duktig, så jag satsade hårt på musiken.

”Flickan från Havanna”

Hennes låt ”Svarta tårar” har drygt 60 000 visningar på Youtube. Hon tror att hon var den första icke-svenska att leda barnprogra­m, och kanske den enda latinameri­kanska kvinnan på den svenska musikscene­n när hon anlände.

Men som färdigutbi­ldad dramapedag­og, och efter att ha studerat musikpsyko­logi och illustrera­t böcker, var Maria Llerena fortfarand­e känd för svenska folket som ”Flickan från Havanna”.

Det var en exotisk figur, känneteckn­ad av bjällror på rumpan och håll-igång.

– Jag var medskapare av den karaktären, men jag utvecklade­s. Och vad jag än gjorde så var jag fortfarand­e ”Flickan från Havanna”. Jag kommer inte ens från Havanna. Jag kommer från hamnstaden Cienfuegos, hundra eldar på spanska, därav elden.

Rytmen från födseln

På Kuba växte Maria Llerena upp i ett hem där tre systrar och mamma ibland var tvungna att dela ett ägg och lite ris på fyra personer.

– Men mamma såg alltid till att spara pengar så att vi kunde gå på karneval, och jäklar vad vi har haft kul på karneval.

När Maria fick råd tog hon sin mamma till Södermalm. Här på Söder har också hennes tre barn blivit vuxna, med en mamma som brister ut i sång när stunden påkallar det.

Hon är inte rädd för känslorna, utan bereder dem istället rum. Och vill erbjuda samma möjlighet till småttingar­na.

– Vi föds med en kraft. Det blir tydligt när man ser ett litet barn simma. Rytmen finns redan i magen, och inte bara det utan en hel karneval. Livmodern, hjärtat, pulsen, vattnet, ljudet från tarmarna, det är världen de små barnen är vana vid. Jag sjunger Pippi Långstrump och Idas visa, och parar ihop det med latinameri­kansk rytm.

Och skönheten finns kvar. De flesta häpnar när de får veta att hon är 77 år.

Det händer fortfarand­e att människor refererar till henne som Flickan från Havanna. I dag skakar hon bara på huvudet.

– Jag är hönan från Havanna, brukar jag säga då. Men det är glädjen. Jag tror att det är otroligt viktigt. I år fyller babysalsa 30 år på Mosebacke, och när jag är 100 år gammal står jag fortfarand­e där, med käppen, och stampar i golvet.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? BEREST. ”Fråga mig inte vart jag har varit, för jag har varit överallt,” säger Maria Llerena. ”Med fyra barnbarn och ett på väg blir det fler söderbönor och söderkisar. Den dag jag inte finns finns det ingen som kan berätta om deras rötter,” fortsätter hon.
FOTO: JANNIE FLODMAN BEREST. ”Fråga mig inte vart jag har varit, för jag har varit överallt,” säger Maria Llerena. ”Med fyra barnbarn och ett på väg blir det fler söderbönor och söderkisar. Den dag jag inte finns finns det ingen som kan berätta om deras rötter,” fortsätter hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden