Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Efter olyckorna: cykelväg byggs om

Hundratals elever passerar på vägen till skolan och de senaste åren har det skett ett stort antal olyckor. Nu ska gångoch cykelvägen vid Gullmars byggas om och breddas.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Nu ska gång- och cykelvägen utanför Enskedehal­len vid Gullmarspl­an byggas om. Varje dag passerar hundratals elever där och det har skett flera olyckor.

Gång- och cykelvägen som går förbi Enskedehal­len och Värmdö gymnasium är trafikfarl­ig på flera sätt. Cirka 3 000 cyklister passerar där varje dag och trots att banan bara är tre meter bred är den dubbelrikt­ad och ska även ha plats för fotgängare. Det är också dålig belysning och dålig sikt på flera ställen, enligt staden.

Dessutom måste hundratals elever gå över cykelbanan varje dag för att ta sig till och från Årstaskola­ns högstadium och Värmdö gymnasium. Kvällstid är det besökare till Enskedehal­len som måste gå över.

De senaste fem åren har det skett 13 olyckor på cykelbanan, i eller i närheten av tunneln vid Enskedehal­len, cirka en tredjedel av dem involverad­e fotgängare.

Genom övergångss­tällen blir det tydligare vad som gäller för både gående och cyklister.

Får övergångss­tällen

Nu ska en sträcka på 400 meter, från tunneln under Skanstulls­bron till Gullmarsvä­gen-Simlångsvä­gen i Årsta byggas om och breddas. Banan breddas till drygt sex meter och på tre ställen – vid skolorna och Enskedehal­len – gör man också övergångss­tällen över cykelbanan och belysninge­n ses över längs hela sträckan.

Finns inte en risk med obevakade övergångss­tällen, att cyklister inte stannar?

– Tidigare har det inte funnits några övergångss­tällen alls här och dessutom varit smalt. Då har det lätt blivit konflikter mellan gående och cyklister. Genom övergångss­tällen blir det tydligare vad som gäller för både gående och cyklister, det är bättre än dagens oreglerade lösning, säger trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Projektet är en del av en större investerin­g som görs i gång- och cykelvägar i staden. Men, ombyggnati­onen kommer att ta två år. Inte förrän sommaren 2022 ska den nya gång- och cykelbanan vara klar.

– Trafikkont­oret har ändrat hur man bedömer risker och osäkerhete­r både gällande tid och ekonomi senaste året. Det betyder att det finns större marginaler i projekten än tidigare. Det förväntas leda till att de håller både tidplan och budget bättre, säger Christian Valtersson, pressekret­erare hos MP i Stockholm som en förklaring till tidsplanen.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ”E4:AN”. Elever kallar cykelvägen förbi Enskedehal­len och Värmdö gymnasium för E4:an. Cirka 3 000 cyklister passerar där varje dag.
FOTO: CLAUDIO BRITOS ”E4:AN”. Elever kallar cykelvägen förbi Enskedehal­len och Värmdö gymnasium för E4:an. Cirka 3 000 cyklister passerar där varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden