Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Birgitta guidar till stockholms­skogarnas ätbara växter.

Nu vill hon inspirera fler att ta sig ut i naturen

- Josefine Thureson Kämpe josefine.thureson@direktpres­s.se

Kungsholms­bon Birgitta Höglund brukar promenera på Djurgården

– och plocka mat. Det var också här, i naturen, som ett friskare och mer rofyllt liv började för elva år sedan.

– Här har vi löktrav. Det är en slags lök. Man kan ha den i matlagning, säger Birgitta Höglund och rör varsamt under bladen på den till synes vanliga växten med vita små blommor. Hon tillägger att att det är viktigt att hålla koll på växterna, så man inte råkar få i sig någonting giftigt.

”Svenska superbär”

Vi befinner oss på en skogsstig på Kungliga Djurgården, i närheten av Campus Manilla. Här brukar Birgitta promenera och plocka växter, bär och svamp – som hon sedan tar hem till lägenheten på Kungsholme­n och gör sallad, te och smoothie av.

– Vi har det omkring oss. Vi behöver inte importera superbär från Asien. Vi har de svenska superbären här, lingon och blåbär, säger hon och fortsätter:

– Det är ohållbart att importera saker från andra sidan jorden. Det ser vi ju nu också i coronatide­r. Hur viktigt det är att kunna vara självförsö­rjande på det vi har.

Birgitta är känd för sin blogg ”Birgitta Höglunds mat” där hon lägger ut recept och bilder på det hon äter till vardags. Hon är också aktuell med sin bok ”Gröna, sköna tillbehör – för ett friskare liv”, där hon samlat sina bästa recept på ingrediens­er som vi kan plocka direkt från skogen.

Det är ohållbart att importera saker från andra sidan jorden.

Arbetat som kock i 18 år

Intresset för naturen har hon haft med sig sedan hon var liten.

– Jag är född i norra Dalarna i en liten skogsby. Jag plockade mycket bär och svamp och fiskade där med mamma och pappa när jag var liten, berättar hon.

Birgitta har en bakgrund i kockyrket, som hon jobbade inom i 18 år. När hon var 36 år kom en jobbig period.

Hon gick in i väggen, skadade ryggen och några år senare diagnostis­erades hon även med fibromyalg­i.

– Jag hade konstant värk överallt och gick upp mycket i vikt, berättar hon.

Läkte fysiskt och själsligt

En dag, för elva år sedan, hörde hon talas om LCHF, som sades skulle hjälpa mot ledvärk. Hon testade det, och märkte snabbt att hon blev piggare och hade mindre ont. I samma veva började hon vara ute mer i naturen och experiment­era med naturliga ingrediens­er. Det blev starten för ett friskare och mer rofyllt liv.

– Skogen hjälpte mig tillbaka. Då var jag alltid trött och hade värk. Nu är jag så pigg att jag kan sticka ut vid fem på morgonen. Jag känner mig starkare i kroppen. Jag hade också mycket migrän och problem med magen förut men det är helt borta nu.

Hon tittar upp mot ett av de höga träden här i Djurgården­s skog.

– Men det är inte bara maten, utan också den själsliga läkningen. Naturen är min själsfrid. Jag mår väldigt bra här, det är en typ av mindfullne­ss. Man kan bara sitta på en stubbe och tomglo, det ger en viss frid. Jag insåg hur viktigt det är att vara i naturen, både själsligt och för kroppen.

Efter hon började med LCHF startade hon också sin blogg, som i sin tur ledde till uppdrag att skriva kokböcker.

– Jag har fått ett nytt liv. Så här bra trodde jag aldrig att jag skulle må. Jag vill inspirera fler att ta sig ut i naturen, särskilt när många sitter hemma och mår dåligt i coronatide­r. Det är jättevikti­gt.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? LÖKTRAV. En av många godsaker naturen har att erbjuda.
SKOGENS SKAFFERI. Birgitta Höglund brukar promenera på Djurgården – och plocka mat. Det var också här, i naturen, som ett friskare och mer rofyllt liv började för elva år sedan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS LÖKTRAV. En av många godsaker naturen har att erbjuda. SKOGENS SKAFFERI. Birgitta Höglund brukar promenera på Djurgården – och plocka mat. Det var också här, i naturen, som ett friskare och mer rofyllt liv började för elva år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden