Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Skandiaman­nen pekas ut som Palmes mördare

- Clarence Frenker

Stig Engström, som även gått under namnet Skandiaman­nen, mördade Olof Palme. Det meddelar åklagare Krister Petersson. Nu läggs utredninge­n ner.

Dåvarande statsminis­ter Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm 1986. Nu, efter en 34 år lång mordutredn­ing, presentera­s vad som anses vara lösningen på fallet.

Vid en presskonfe­rens på onsdagen meddelades att Stig Engström, som i media även gått under namnet ”Skandiaman­nen”, misstänks ha skjutit Olof Palme.

– Vi kommer inte runt en viss person som misstänkt gärningsma­n. Den personen är Stig Engström som ju har omnämns i media som ”Skandiaman­nen”, säger åklagare Krister Petersson.

Stig Engström figurerade tidigt i utredninge­n av mordet på Olof Palme och syntes ofta media där han berättade om sina iakttagels­er från mordkvälle­n. Han avskrevs dock helt ur utredninge­n år 1987 och avled år 2000.

– Eftersom Stig Engström är avliden kan jag inte väcka åtal mot honom eller vidta förhör med honom. Därför beslutar jag att lägga ned förundersö­kningen, säger Krister Petersson.

Agerade sannolikt ensam

Omkring 90 000 personer har ingått i utredninge­n. 134 har erkänt mordet, varav 29 direkt till polisen.

Samtidigt uppges det att 788 vapen har provskjuti­ts. Trots det har inget av dem kunnat kopplas till de två kulorna som avlossades på platsen, varav en dödade Olof Palme och den andra skadade Lisbeth Palme.

Enligt åklagarens slutsats är det en lång kedja av vittnesupp­gifter, förhör, iakttagels­er och utsagor som ligger till grund för utpekandet. Det konstatera­s också att Stig Engström sannolikt agerade ensam.

– Det framstår för oss mindre sannolikt att han skulle ingå i en konspirati­on, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSPHOTOS ?? SKÖT. Stig Engström sköt Olof Palme, enligt åklagare Krister Petersson.
FOTO: MOSPHOTOS SKÖT. Stig Engström sköt Olof Palme, enligt åklagare Krister Petersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden