Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Alla ska få njuta av ett gott grillvin

 blivit något av en svensk nationalsp­ort. Och få saker är så inbjudande som doften av grillat. Men se till att följa lokala rekommenda­tioner kring eldning – för grillmaten, och drycken till, älskar vi ju att njuta av. Utgå från inbjudande dryck med balan

-

Frågan är hur ska vi tänka när man väljer vin till grillad mat? Grillad mat får ofta intensiva och kraftfulla smaker. Så vinet bör klara av dessa smaker. Men många går fel här och blandar ihop kraftig med mycket sträva tanniner. Vinet bör klara av den grillade smaken men även ha balans.

Givetvis ska man inte överbetona detta allt för mycket utan välj det som du tycker om, eller tycker passar till maten. Vi på DinVinguid­e.se provar vin så det står härliga till trots karantän och distansera­de sociala kontakter.

Här får du våra utvalda tips på bra grillvin – men vi börjar med ett alkoholfri­tt alternativ.

Karlskrona Musteri Karaktären alkoholfri, nr 11924, pris 59 kr

Mustiga och friska gula äpplen, gula päron och örter blir perfekt till rätter med hetta eller varför inte en sallad med äpple och getost?

Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418, pris 499 kr

Alla har väl sett en James Bondfilm och önskat att man fick tillhöra det fartfyllda lyxiga livet för en dag med lyxiga bilar och god champagne! En härlig klassiker med sin generösa brödighet och lite oxiderade stil som alltid vinner mitt hjärta. Här blandas mogna äpplen med syra och brioche. Ett bubbel som funkar bra till grillad mat även till köttet!

Puy Chéri Syrah Rosé, nr 2209, pris 75 kr

En torr rosé med vacker laxfärg och syrliga toner av röda vinbär, rabarber, lingon, svag ton av nybakat bröd samt gråpäron och lite krämighet. Ren snygg eftersmak.

Perfekt terrassvin som också gifter sig med grillat ljust kött eller fågel.

Eugen Altschuh Pfalz Riesling Dry, nr 5487, pris 249 kr

Inbjudande blekgul färg. Typisk doft av tysk riesling med inslag av vita blommor, gula frukter och jordig karaktär med gula stenfrukte­r och citrus. Avslutande skalbeska gör vinet perfekt till mat. Servera gärna till grillad sparris.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, nr 5283, pris 159 kr

Rödbärigt och vibrerande äkta Bourgogne med energi. Krispiga röda bär, mineral och sval elegans som möter kötträtter­na på bästa sätt. Eller till den grillade fisken.

Domaine de la Bournaire, nr 5799, pris 109kr

Charmigt vin från Loire nära atlantkust­en. Vinet andas saltstänkt fräschör, syrlig frukt och fin koncentrat­ion. Den fina lilla sötman matchar vinets höga syra och skapar balans.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GRILL & DRYCK. Här bjuds det på flera goda tips på vad som passar sommarens intensiva kryddninga­r som läggs över glöden.
FOTO: MOSTPHOTOS GRILL & DRYCK. Här bjuds det på flera goda tips på vad som passar sommarens intensiva kryddninga­r som läggs över glöden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden