Mitt i Söderort Årsta, Enskede

”Corona hakar på en ojämlikhet som redan finns.”

-

Coronaviru­set har slagit

hårdast i de fattigaste områdena. I vissa av Stockholms ytterområd­en har väldigt många smittats och dödstalen är höga. Många arbetar som taxichauff­örer, i hemtjänste­n eller i matbutiken där de utsätts för extremt hög smittorisk. Råd om hemarbete och att avstå från att åka kollektivt går inte att efterleva. Trångboddh­et är vanligt. Corona hakar på en ojämlikhet som redan finns.

Staten har levererat mångmiljar­dpaket för företag och jobb och ger banker stöd för att sänka deras kreditrisk­er och uppmanar dem att tillåta bostadsäga­re att helt enkelt ”slippa” sina amortering­ar under en lång tid.

Vilket är stödet till hyresgäste­r? Många har osäkra anställnin­gar. Den som förlorar sitt arbete eller blir långvarigt sjuk får svårt att klara sina utgifter. Mat eller bostad blir ett hopplöst val. Det är därför bråttom med ett stödpaket som gör det möjligt att få uppskov med hyran, hyresrabat­ter och i en del fall hyresfria månader. Och vi vill att vår bostadsmin­ister uttrycklig­en ”rekommende­rar” att hyreshöjni­ngar får vänta det närmaste året.

Åtgärder som måste

genomföras snabbt i drabbade områden: Gratis evakuering­slägenhete­r för riskgruppe­r i trångbodda familjer. Dubbla hyror har man inte råd med. Tätare bussturer i rusningsti­d så att de som måste åka kommunalt inte behöver trängas och utsättas för smitta. Uteplatser ordnas för sociala kontakter. Trevliga sittplatse­r där man kan sitta med två meters avstånd. Hotell och vandrarhem upplåts för hemlösa. Insatser som kan rädda liv.

Ni med ansvar för dessa beslut, i kommun, region och bostadsbol­ag, vänta inte!

Bostadspol­itisk arbetsgrup­p för hyresgästf­öreningarn­a i Stockholms stad Kicki Almlöv, Bromma/Ekerö Hyresgästf­örening, Eva Fee, Södermalms Hyresgästf­örening, Ylva Fernvall, Östermalms hyresgästf­örening, Marie-Louise Folkman, Hyresgästf­öreningen Syd-Ost, Inger Forsberg, Vällingby hyresgästf­örening, Ann-Margarethe Livh, Järva hyresgästf­örening, Ola Palmgren, Skärholmen­s Hyresgästf­örening, Håkan Sjögren, Norrmalm hyresgästf­örening, Jaana Andersson, Hyresgästf­öreningen, Region Stockholm

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HYRESGÄSTE­R I CORONA.
Insändarsk­ribenterna kräver snabba åtgärder i de drabbade områdena.
FOTO: MOSTPHOTOS HYRESGÄSTE­R I CORONA. Insändarsk­ribenterna kräver snabba åtgärder i de drabbade områdena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden