Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Sommarkäns­la, sol och ljummet uteliv hos Attendo Årstaberg

-

Det kvittrar ljust och intensivt från sommarens småfåglar och genom lövverket i trädgården silar solen stillsamt in. På Attendos äldreboend­e, med inriktning Utevistels­e & Trädgård, har man precis som på många andra platser upplevt några påfrestand­e månader samtidigt som man jobbat fokuserat och konsekvent med att skapa innehållsr­ika och meningsful­la dagar för de boende.

I pergolan i den ljumma försommare­n sitter Mina Widarsson, som är biträdande verksamhet­schef, Isatou som är samordnare och Merlinda som jobbar som undersköte­rska i huset. En liten välbehövli­g paus i vardagen pågår och vi pratar lite om hur det har varit och hur dagarna just nu kan gestalta sig på ett äldreboend­e.

– Visst känns det lite lättare nu. Vi har en NRQWUROOHU­DG YDUGDJ Sn ERHQGHW RFK OLYHW À\ter på nästan som vanligt. Vi har ju såklart en fortsatt hög säkerhetsn­ivå och besöksförb­udet inomhus gäller fortfarand­e, men vi anpassar oss, säger Mina Widarsson.

Utmaning i planeringe­n

På Årstabergs­hemmet jobbar cirka 40 persoQHU RFK I|U DWW YDU RFK HQ VND ¿QQDV Sn UlWW SODWV YLG UlWW WLG ¿QQV ,VDWRX

– Sedan ett tag tillbaka är jag 100% samordnare igen och det har varit en utmaning med några pressade månader både ur personal- och boendepers­pektiv. Stundtals har vi fått trippa på tå och jobba med försiktiga rörelser för att säkerställ­a bemanning och hälsa, säger Isatou.

Lättare att umgås

(IWHU QnJUD PnQDGHU PHG EHV|NVI|UEXG ¿QQV det såklart ett ackumulera­t behov av att göra VDNHU RFK U|UD Sn VLJ 'HW ¿QQV HQ VDNQDG DY de anhöriga och då kommer sommarvärm­en lägligt.

– Våra aktivitete­r ser kanske lite annorlunda XW RFK PHG KlQV\Q WLOO VPLWWRULVN­HU Vn VNLOMHU YL på avdelninga­rna vilket innebär att grupperna per automatik blir lite mindre, men vi har våra SURPHQDGHU YL KDU VLWWJ\PQDVWLN RFK GHW EOLU både allsång, måleri, odling/plantering, bingo och annat kul. Nu i sommar får vi också besök DY %UlQQN\UND %UXQQVRUNHV­WHU VRP NRPPHU att konsertera och spela sköna örhängen för oss i trädgården, säger Merlinda

Möten i trädgården

Just utemiljön är en stor tillgång på ÅrstaEHUJV­KHPPHW +XVHW E\JJGHV YLONHW JHWW WUlGJnUGHQ WLG DWW Yl[D WLOO VLJ RFK KlU ¿QQV GHW både sol och skugga efter behov i en lugn och avslappnad miljö.

– Här passar vi på nu när värmen kommer, att inrätta en efterlängt­ad besöksplat­s med bord och stolar där våra boende kan träffa anhöriga och vänner tillsamman­s med någon ur personalen. Man sitter på avVWnQG RFK KlU ¿QQV KDQGVSULW RFK K\JLHQutrust­ning på plats, säger Mina Widarsson.

Hög trivsel och bäst i Sverige

Att bedriva äldrevård i en kris ställer extrema krav och om man tidigare varit ett tight gäng på Årstabergs­hemmet innan, så har man om möjligt blivit ännu mer sammansvet­sade nu.

± )|UUD nUHW L VHSWHPEHU ¿FN YL EHVNHGHW DWW YL InWW K|JVWD EHW\J L 6RFLDOVW\UHOVHQV NXQGnöjdhe­tsundersök­ning. Det är såklart en fjäder i hatten och något som vi är jätteglada för; både ett härligt kvitto och en morot för oss som jobbar i verksamhet­en. Nu har vi fått kämpa på och testa våra gränser ännu mer och även om vi förstås helst hade sluppit hela den här krisen så har vi gått stärkta igenom situatione­n, avslutar Mina Widarsson.

 ??  ??
 ??  ?? Sköna toner och många kända melodier i den lummiga trädgården när Brännkyrka Brunnsorke­ster ger konsert på Årstabergs­hemmet.
Sköna toner och många kända melodier i den lummiga trädgården när Brännkyrka Brunnsorke­ster ger konsert på Årstabergs­hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden