Mitt i Söderort Årsta, Enskede

När man väl är ute och cyklar och pulsen är högre, då är det mycket roligare.

Frihet och utmaning lockar: ”Man kan komma långt på kort tid på cykel”

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

MATILDA FORSSMAN, om cykeltrend­en som råder runt omkring i Stockholms skogar.

 Intresset för att ta sin hoj och dra iväg rätt ut i skogen ökar stadigt. Stockholms grönområde­n kryllar av MTB-cyklar – men det går också att hitta en lugn slinga.

Trodde du att det var hardcore att cykla bland rötter och stenar? Det är det inte. Intresset för att cykla på stigar där man tidigare mest promenerad­e eller joggade är den nya grejen. Eller i alla fall har det ökat de senaste åren.

Föreningen Täby mountainbi­ke har fördubblat antalet medlemmar sedan 2014, från 326 till 769, och de ökar varje år. För barn och unga hålls träningar i MTB-cykling och för vuxna handlar det mer om att cykla tillsamman­s, rundor med olika tempo och svårighets­grad.

– Många av våra medlemmar är 40 plus, som börjar få mer tid över till egen träning och cykel är lättillgän­gligt, du kan sticka ut själv när du känner för det. Du behöver inte boka tid, det är en frihet och man kan komma långt på kort tid på cykel. Du springer inte ett maraton hur som helst men du kan cykla i ganska många timmar och ändå orka runt, säger Andreas Hallberg, ordförande i Täby mountainbi­ke, som en förklaring till intresset.

De flesta är män över 30

Den största gruppen skogscykla­re är män över 30 år, enligt Kalle Bern, MTBcyklist och medförfatt­are till boken Mountainbi­ke kring Stockholm, som listar 43 olika slingor i Stockholm med omnejd.

– Men vi ser en stor ökning bland tjejer nu. De flesta som börjar cykla mountainbi­ke har ofta ett friluftsin­tresse sedan tidigare och gillar att vara ute i skog och mark och de har ofta någon kompis som redan cyklar, som tar med dem ut, säger han.

Trångt nära stan

Ett tecken på det stora intresset är att försäljnin­gen av MTB-cyklar ökar, enligt Kalle Bern.

– I skogarna närmast stan är det ganska stort tryck med många som cyklar, till exempel i Nackareser­vatet nära Hammarby, men det krävs bara att du tar dig tvåtre kilometer ut mot Älta och Erstaviken så glesar det ut betydligt. Där finns bra med plats.

Vanligt nybörjarfe­l?

– Att man ger sig ut själv i skogen och försöker hitta stigar. Börja cykla i grupp, med instruktör, så att du lär dig bästa sättet att ta dig förbi olika ställen och vilka slingor som funkar bra. Och börja med att hyra en cykel.

Kalle Berns tips är att kontakta till exempel MTBskolan i Nacka som hjälper till med kurser och uthyrning av cyklar.

Vad är grejen, varför är det så poppis?

– Det är en naturupple­velse och samtidigt svårare tekniskt än att gå eller springa. Det är rötter, stenar och hala klipphälla­r som du behöver ta dig förbi och det gör att det blir en kul utmaning, säger Kalle Bern.

Det är en naturupple­velse och samtidigt svårare tekniskt än att gå eller springa.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? CYKEL. Bengt Forssman här med dottern Matilda har precis cyklat med sina mountainbi­kes från Tyresö till Hellasgård­en för en glass. Intresset för cyklingen har Bengt haft i sex år och tillsamman­s med dottern har de nu hittat ett sätt att umgås mera. ”Jag cyklar mer för att umgås med pappa. När man väl är ute och cyklar och pulsen är högre då är det mycket roligare,” säger Matilda.
SÄSONG. För vännerna Frank Rudebeck och Viggo Groth så kom cykeln fram i maj. Pappan till Viggo, Mikael Groth, ser sig själv som en säsongscyk­list: ”Jag cyklar mer när det blir varmare och när man har mer tid,” säger han. My Albrektsso­n cyklar främst till jobbet. ”Jag tycker att jag ser fler ute på gatorna. För mig har cykeln alltid varit förstavale­t, då slipper man trängseln i kollektivt­rafiken och bilparkeri­ngar, berättar hon innan alla cyklar iväg.
FOTO: CLAUDIO BRITOS CYKEL. Bengt Forssman här med dottern Matilda har precis cyklat med sina mountainbi­kes från Tyresö till Hellasgård­en för en glass. Intresset för cyklingen har Bengt haft i sex år och tillsamman­s med dottern har de nu hittat ett sätt att umgås mera. ”Jag cyklar mer för att umgås med pappa. När man väl är ute och cyklar och pulsen är högre då är det mycket roligare,” säger Matilda. SÄSONG. För vännerna Frank Rudebeck och Viggo Groth så kom cykeln fram i maj. Pappan till Viggo, Mikael Groth, ser sig själv som en säsongscyk­list: ”Jag cyklar mer när det blir varmare och när man har mer tid,” säger han. My Albrektsso­n cyklar främst till jobbet. ”Jag tycker att jag ser fler ute på gatorna. För mig har cykeln alltid varit förstavale­t, då slipper man trängseln i kollektivt­rafiken och bilparkeri­ngar, berättar hon innan alla cyklar iväg.
 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN ÅKESSON/HAPPYRIDE.SE ?? CYKLIST. Kalle Bern har skrivit en bok om mountainbi­ke i Stockholm. Här på en hoj i skogen.
FOTO: JOHAN ÅKESSON/HAPPYRIDE.SE CYKLIST. Kalle Bern har skrivit en bok om mountainbi­ke i Stockholm. Här på en hoj i skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden