Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Pimpa uteplatsen – med enkla knep

Dela upp, fynda byggvaror – och få in grönskan!

- Stina Svanberg tema@direktpres­s.se

Sommaren är här och vi flyttar ut i trädgården eller på balkongen. Om det är fler än jag som inte har så gröna fingrar – här kommer tips på hur man kan planera ytor och få till en mysig miljö med blomster i kruka.

Dela gärna upp ytan i olika miljöer, till exempel matplats, loungedel eller en bänk i morgonsole­n för första kaffekoppe­n. Det man kan tänka på när man delar in i olika miljöer är att arbeta med inramning, vilket man kan göra med olika material.

Det kan vara stenläggni­ng, grusgångar, pergola, trall med mera, men också så enkelt som med textila material och krukor.

Våga använda mattor ute

Att inreda med mattor ute är ett enkelt knep att skapa rumskänsla, och idag finns det många fina mattor som är för utomhusbru­k. Tillsamman­s med växter i större krukor, bildar det en fin inramning av de olika ytorna.

När man väljer inredning till uteplatsen är det fint om den röda tråden fortsätter, att man följer sin stil för resten av huset – det förstärker helhetskän­slan.

Lite större krukor kan fungera bra som avdelare om det är en längre yta som behöver delas upp. Och att använda sig av armeringsn­ät på väggen eller i en större blomlåda, för att hänga krukor på eller låta växterna klättra på, är ett lätt och smidigt sätt att skapa rumskänsla.

Mjuka upp med plädar

Utemöbler för matplatsen tycker jag ofta är raka och hårda i sitt utseende, och kan behöva mjukas upp med både plädar och kuddar.

Men man behöver ju inte köpa ett set (även om det ofta är prisvärt), utan kombinera ett själv, och att då välja stolar med mjukare form till ett bord med raka linjer tycker jag ger en bättre balans. Det gäller även krukor och växter, att rätt växt hamnar i rätt kruka.

Förutom att de ska trivas, så vill man att det ska se estetiskt fint ut, att det finns balans mellan växt och kruka. Och att de tillsamman­s med möblerna skapar en helhet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden