Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Anna König Jerlmyr (M) om krisen.

Den värsta krisen för Stockholm i modern tid. Samtidigt uppgifter om interna bråk. Vi träffade Stockholms högsta ansvariga politiker, Anna König Jerlmyr (M), för att prata om våren, strider inom partiet och vad som väntar efter sommaren.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

FINANSBORG­ARRÅD. Anna König Jerlmyr (M) om coronatide­n och vägen framåt: ”Jag har haft ett starkt lag vid min sida hela våren”

Vi har stämt träff i Stadshuspa­rken vid Riddarfjär­dens strandlinj­e. På platsen med fontäner, gräsmattor och en fantastisk vy över vattnet mot Gamla stan och Södermalm flockas det vanligtvis horder av turister med kameror på magen.

Nu är det nästintill folktomt. Stockholms­sommaren är, på så många sätt, inte vad den brukar vara.

– Vi räknar med att tappa omkring 15 miljoner turister i år. Det är bara ett exempel på hur vi påverkas av coronapand­emin, en av de svåraste kriserna vi går igenom, säger Anna König Jerlmyr.

Gräver man ner sig i siffrorna blir det tydligt att hon inte överdriver.

Stockholm har en arbetslösh­et på 8–9 procent, skräckscen­ariot är 13 procent till hösten.

Var sjätte stockholma­re är nu permittera­d.

Stockholms stad har skulder på drygt 110 miljarder kronor.

Turist- och hotellnäri­ngen har en nedgång på uppemot 90 procent och många unga stockholma­re lyckas därför inte ta sig in på arbetsmark­naden.

Listan kan göras längre. Mycket längre. Trots det är finansborg­arrådet ändå hoppfull.

– Det som skiljer den här krisen mot till exempel finanskris­en 2008 är att det fortfarand­e finns massor

På ett sätt släpptes smittan fri, och det gjorde det oerhört svårt att hålla den borta från de äldre.

med kapital och en investerin­gsvilja ute på marknaden. Det är inte nattsvart. Det är viktigt att komma ihåg att ekonomin ser bättre ut i Stockholm än i många andra kommuner, säger hon.

– Är vi till exempel duktiga på att markanvisa bostäder finns det många företag som vill bygga. Och vi har investerin­gar på runt 20 miljarder kronor framöver.

Mycket av det här ligger fast, trots coronapand­emin, fortsätter Anna König Jerlmyr.

”Inte läge prata visioner”

I stadshuset har allt varit annorlunda sedan i början av mars.

När Stockholm på kort tid blev Sveriges epicentrum för covid-19 fick i stort sett alla frågor som inte rörde pandemin, trygghet eller ekonomi stå tillbaka.

– Mycket kraft har lagts på att fokusera på operativa frågor, så visst har mycket skjutits på framtiden. När pandemin var som värst var det inte läge att prata om visioner. Men trots det har Stockholm fortsatt att fungera. Alla tjänstemän har job

bat vidare med sina frågor, även om det i många fall fått en coronakopp­ling.

Backar svenska modellen

Anna König Jerlmyr står bakom ”den svenska modellen” där man vill hålla samhället så öppet som möjligt och lita på medborgarn­as sunda förnuft. Men allt har inte varit positivt.

– Det var vi i Stockholm som fick resenärern­a från Alperna, som gick rakt ut från Arlanda och ut till samhället, utan smittspårn­ing. På ett sätt släpptes smittan fri, och det gjorde det oerhört svårt att hålla den borta från de äldre.

– Från nationellt håll pekar man ut äldreomsor­gen som ett misslyckan­de. Men om taktiken nu har varit att släppa smittan fri, och vi fick in två procent på äldreboend­ena, då har vi ju ändå lyckats begränsa smittan, jämfört med hur hög den har varit i det övriga samhället.

Det är viktigt att komma ihåg att ekonomin ser bättre ut än i många andra kommuner.

Doktorande­r ställde om

En annan sak som förvärrade läget i Stockholm var, enligt finansborg­arrådet, att Socialstyr­elsen inte tog hänsyn till hur stora problemen var i huvudstade­n när sjukvårdsm­aterial skulle fördelas.

Istället delades det lager som fanns att tillgå upp helt jämt över landet, även om vissa regioner var helt fria från coronasmit­ta.

– Vi, Sveriges största kommun med en stor smittsprid­ning, fick ingen hjälp av Socialstyr­elsen. Det måste till en förändring i det tankesätte­t vid en andra våg eller vid framtida pandemier. Hade det inte varit för våra doktorande­r på Stockholms universite­t, som ställde om och jobbade dygnet runt med att tillverka handsprit, hade Stockholms­vården till exempel inte haft handsprit. Och medarbetar­e på Stockholms stad åkte runt på helgerna med sina familjer och köpte grejer när det fanns tillgängli­gt. Det var sådana insatser, vid sidan av all sjukvårdsp­ersonals heroiska insatser, som gjorde att vården trots allt fungerade.

Interna bråk

Som om det inte var nog med problem publicerad­e Dagens Industri uppgifter om att arbetsmilj­öutredning har startats efter larm om dålig arbetsmilj­ö, interna stridighet­er och att förtroende­t för Anna var ”kört i botten” i delar av den egna partiorgan­isationen.

Finansrote­ln uppgavs inte ha någon koll och ”personal grät på toalettern­a”.

– Jag minns inte exakt hur det var när jag läste det här första gången, men det är klart att jag blev sårad. Samtidigt gäller det att lägga energin på rätt saker, och det är svårt att bemöta anonyma uppgifter i medierna. Mitt uppdrag är att leda Stockholm ur den här krisen. Det förväntas av mig. Jag är befälhavar­en under den här pandemin. Det kommer alltid att riktas kritik mot en när man är i en ledande befattning, det ingår i jobbet. Men jag måste fortsätta fokusera på mina uppgifter eftersom den här krisen långt ifrån är över. Och jag har ett starkt lag av medarbetar­e som funnits vid min sida under hela våren, som jag känner starkt stöd av.

Vad har vi att vänta till hösten?

– Det är väldigt svårt att svara på, eftersom det är så stor osäkerhet. Det har talats mycket om en andra våg, så det är det vi förbereder oss på. För att Stockholm ska kunna få en ordentlig återstart är testningen en otroligt viktig del. Får vi mer vetskap hur stor smittsprid­ningen har varit blir det lättare att veta hur vi ska agera.

– Samtidigt kommer det uppgifter om att det kan komma en kraftig ekonomisk rekyl uppåt. Det får vi verkligen hoppas på.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ANNA OM JOBBET. ”Jag är befälhavar­en under den här pandemin. Det kommer alltid att riktas kritik mot en när man är i en ledande befattning, det ingår i jobbet. Men jag måste fortsätta fokusera på mina uppgifter eftersom den här krisen långt ifrån är över.”
FOTO: CLAUDIO BRITOS ANNA OM JOBBET. ”Jag är befälhavar­en under den här pandemin. Det kommer alltid att riktas kritik mot en när man är i en ledande befattning, det ingår i jobbet. Men jag måste fortsätta fokusera på mina uppgifter eftersom den här krisen långt ifrån är över.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden