Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Populär brygga i Sjöstan avstängd hela sommaren

- Clarence Frenker

Lugnets terrass i Hammarby Sjöstad har stängts av tillsvidar­e för renovering­sarbeten. Men ännu är inte finansieri­ngen löst och det kan dröja ända till i höst innan upprustnin­gen kan påbörjas.

Den populära bryggan Lugnets Terrass i Hammarby sjöstad är sedan en tid tillbaka avstängd. Och det ser ut att dröja ett tag innan den kommer att öppna igen. Anledninge­n är att bryggan är i så pass dåligt skick att den utgör en säkerhetsr­isk.

– Vi har fått in väldigt mycket anmälninga­r om brister och skador. Stadsdelen tvingades därför att stänga av den för att det inte ska ske olyckor, säger Jonas Loberg, anläggning­schef vid trafikkont­oret i Stockholm.

Bryggan är samförvalt­ad av Södermalms stadsdelsf­örvaltning och trafikkont­oret i Stockholm, där stadsdelen ansvarar för ytskikt och bärlinor och trafikkont­oret står för den underligga­nde bärande konstrukti­onen. Det är stadsdelsf­örvaltning­ens del som har brister och måste åtgärdas.

– Den del av konstrukti­onen vi ansvar för behöver inte åtgärdas. Så det här är egentligen stadsdelen­s fråga. Men jag kan säga att vi är i processen att hitta extra pengar för den här renovering­en då den inte ligger inom budgeterad plan, säger Jonas Loberg.

Staden inspektera­de bryggan redan i vintras. Att den stängs nu beror på att de löpande upprustnin­garna inte längre bedömdes vara tillräckli­ga.

– Vi har försökt lappa och laga den under perioder. Men staden kände till sist att det inte längre var hållbart. Det kom in så mycket felanmälni­ngar att det fanns en uppenbar risk för skador, säger Jonas Loberg.

Avstängnin­gen påverkar många sjöstadsbo­r som spenderar semestern hemma i år.

– Vi försöker hitta en lösning och utreda de möjlighete­r som finns. Men till dess att finansieri­ngsfrågan är löst, vilket inte lär ske förrän i höst, kommer den fortsätta att vara avstängd.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? TRASIG. Lugnets terrass i Sjöstan är avstängd och i nuläget finns inga pengar för att laga den.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS TRASIG. Lugnets terrass i Sjöstan är avstängd och i nuläget finns inga pengar för att laga den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden