Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nypan förvandlas med damm och blomsterän­g.

- Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

En yta med ängsblommo­r, damm och grönsaksod­ling håller på att skapas på Nytorps gärde. Projektet kallas Nypan surrar och sköts av alla som vill vara med.

En platt, klippt gräsmatta kan likställas med asfalt för pollinatör­er.

Ett område av Nytorps gärde håller på att göras om till ett paradis för pollineran­de insekter. Tre olika typer av äng har anlagts – en färdig äng på rulle, en yta där jorden har bytts ut till en sort som passar ängsblommo­r och en tredje där man sått grönsaker för att skapa bra ängsmark till nästa år.

– På så vis testar vi vilken typ av äng som passar bäst på gärdet. Samtidigt låter vi alla naturliga blommor och växter vara kvar. En platt, klippt gräsmatta kan likställas med asfalt för pollinatör­er, säger Mikaela Sundin, Hammarbyhö­jden-bo och initiativt­agare till alltihop.

Ingen trädgårdsp­ark

Hon och en vän skickade in ett medborgarf­örslag till stadsdelen i vintras, nu börjar deras idéer bli verklighet.

– Det här blir Stockholms första humlepark och meningen är att den ska locka till sig olika insekter som bin, humlor och fjärilar, så naturlig som möjligt. Alltså ingen trädgårdsp­ark utan till för insekter i första hand, men samtidigt ska det vara trevligt att hänga där, öppen för alla, säger Mikaela.

När ängsparken planerades föreslog stadsdelen att man också anlägger en damm.

- Det är jättebra, för att insekterna ska kunna dricka, säger Mikaela.

Alltihop drivs ihop med Hammarby-Skarpnäck stadsdelsf­örvaltning och på sikt planeras ett samarbete med förskolor i området.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? DAMMBYGGE.
Här anläggs den nya dammen på Nytorps gärde.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN DAMMBYGGE. Här anläggs den nya dammen på Nytorps gärde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden