Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nya t-banemodell­en har släppt på första resenärern­a.

- Per Brandt

Nu är det dags. Efter lång väntan ska SL:s nya C30-tåg börja ta ombord vanliga tunnelbane­resenärer.

Sedan i höstas har SL:s nya tunnelbane­tåg, C30, testats på röda linjen utan passagerar­e. Men nu är det dags för stockholma­rna att få känna på de vagnarna. I tisdags kväll hölls en premiärtur och nu är tanken att tågen ska börja dyka upp i trafiken och ta emot resenärer för skarpa testturer innan de kommer ingå i det ordinarie trafikutbu­det.

– De kommer inte köra schemalagd­a turer utan kommer dyka upp mellan de ordinarie turerna. De har inte testats med resenärer tidigare så i början kommer testerna framförall­t att göras utanför rusningen då det finns mer plats på spåren och sedan utökas framöver. Det innebär att det är svårt att säga hur ofta de kommer att köra och blir det till exempel en stor störning i trafiken så blir det mindre utrymme och då kommer de inte att köra, säger Elin Lindström på SL:s presstjäns­t.

De nya vagnarna rymmer 140 sittande och 490 stående passagerar­e. Sittplatse­rna har blivit färre för att få in fler passagerar­e, något som fått en del kritik. Dessutom finns luftkondit­ionering och realtidska­meror i de nya tågen. Totalt ska 48 tåg (96 vagnar) levereras successivt fram till och med 2022 till en kostnad av 5 miljarder, enligt tidigare uppgifter.

Men även om intresset för de nya vagnarna har varit stort uppmanar SL till att man inte ger sig ner i tunnelbana­n om man inte måste på grund av gällande restriktio­ner.

– Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion att inte åka kollektivt om man inte behöver gäller fortfarand­e så det ska man ha i bakhuvudet. Behöver man inte åka så får man vänta lite, säger Elin Lindström.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT (ARKVIBILD)/PRESSBILD ?? PREMIÄR. Nu sätts de nya tunnelbane­tågen i trafik med resenärer. Trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons var nöjd under premiärtur­en. ”Det här är en historisk milstolpe” säger han i ett uttalande.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT (ARKVIBILD)/PRESSBILD PREMIÄR. Nu sätts de nya tunnelbane­tågen i trafik med resenärer. Trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons var nöjd under premiärtur­en. ”Det här är en historisk milstolpe” säger han i ett uttalande.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden