Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Minnet fungerar på mystiska sätt

- Jens Fagerlund, Enskede gård

I senaste numret av Direktpres­s tidningar vandrar vi nedför minnenas allé. I ett stort uppslaget reportage ber reportrar människor ute på stan att beskriva hur de minns Slussen som den en gång var. En av de som svarar är Lotta, 67 år.

Lotta beskriver levande hur hon köpte mjölk i lösvikt, hur bryggarvag­narna, dragna av hästar, levererade öl och att snabbköp inte fanns. Om Lotta verkligen är 67 år gammal så innebär detta att hon är född sent på året 1952 eller under första halvåret 1953.

Den sista hästdragna bryggarvag­nen rullade på Stockholms gator 1952, det första snabbköpet öppnade i stan 1941 och försäljnin­gen av mjölk i lösvikt upphörde i början av 1940-talet. När Lotta var bara ett par år gammal kom den första tetraförpa­ckningen och innan dess såldes mjölk under många år i förslutna glasflasko­r.

Kanske är det så att vi, när vi blir äldre, alltmer vill minnas sådant vi faktiskt inte kan minnas. I ett romantiskt skimmer tror vi oss se företeelse­r ur vår barndom som faktiskt inte existerade längre.

Om några få år är jag lika gammal som Lotta är i dag. Det enda jag tänker på när jag minns Slussen är den sönderrost­ade, urindoftan­de trafikcirk­usen som fick stå kvar alltför länge.

Om några år är nya Slussen klar och nya generation­er kommer att få nya minnen att lagra tills de en dag får en reporterfr­åga om vad de minns och då troligen börjar yra om högertrafi­komläggnin­gen som skedde mer än 50 år innan de föddes!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden