Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Robert längtar efter dans och covidsprut­a

Robert Tegge, 89, i Högdalen ser fram emot att få vaccineras så att han kan dansa på Ålandsfärj­an igen. Nu står han näst på tur när fas två drar i gång i mitten av mars.

- Ingrid Johansson

Helgerna är värst, då ringer ingen.

Han stickar vante efter vante i längtan efter att dansa loss på Ålandsfärj­an. Högdalenbo­n Robert Tegge, 89, är en av de 400 000 personer i Region Stockholm som står näst på tur för att få coronavacc­in.

Omkring 400 000 personer i Region Stockholm ingår i fas 2 av coronavacc­ineringen. Då är det 65+ och vissa riskgruppe­r som ska få sina sprutor.

I mitten av mars skickas brev ut till dem med instruktio­ner hur det ska gå till. Det är vårdcentra­lerna som ska vaccinera 65-plussarna, berättar Magnus Thyberg, vaccinsamo­rdnare i regionen.

– De får själva boka tid på sin vårdcentra­l, digitalt eller per telefon, säger han.

Blir det inte svårt att få en tid för andra åkommor på vårdcentra­len då?

– Vissa delar kan de behöva skjuta på. Men vårdcentra­lerna hanterar vaccinerin­gen för säsongsinf­luensan varje höst, så de är vana, även om det här är ett större uppdrag.

En av alla som går och längtar efter den där första sprutan är Högdalenbo­n Robert

Tegge, 89. Hans fru avled i mars, dock inte av covid-19, så pandemin har varit en ensam tid.

Tur han har sin stickning. – Det är nu 10–12 år sen jag började sticka. Då för att få bukt med smärta i axlar och nacke, och nu är det en trevlig sysselsätt­ning, säger han.

Omkring 600 vantar och sockar har det blivit. Många i Hammarby- och AIK-färger. Där är efterfråga­n störst. Nu ska han bli farfars far, och stickar smått smått.

En gång i veckan går Robert Tegge och handlar och ibland hälsar dottern på.

– Helgerna är värst, då ringer ingen, berättar han.

Nu har han fått en telefonvän via väntjänste­n, och snart ska de också träffas, utomhus.

Vaccinbris­t stoppar

Enligt vaccinsamo­rdnaren Magnus Thyberg är det många som har anmält intresse för att hjälpa till nu när massvaccin­eringen närmar sig, sjuksköter­skor som gått i pension bland andra.

– Det är inte vårdcentra­lernas kapacitet som stoppar upp nu, utan bristen på vaccin, säger han.

När det framemot sommaren är dags för resten av befolkning­en räcker inte regionens vårdcentra­ler till. Men det finns 400 vårdgivare med avtal för vaccinerin­g i regionen som kan anlitas, och vaccinerin­gen kommer att ske i fler lokaler runt om i länet.

I lokalfråga­n samarbetar regionen med kommunerna som redan i dag upplåter till exempel idrottshal­lar och stadshus för vaccinerin­g av vårdperson­al.

När vaccinerin­gen nu närmar sig är 89-årige Robert Tegge lite orolig. Han är rädd för att hans allergi- och lungproble­m ska göra att han inte tål vaccinet.

Vad vill du göra när pandemin är över?

– Jag längtar efter en Ålandsresa och få dansa litegrann. Men då behöver man ju en kvinnlig partner att dansa med. Och så vill jag börja spela bridge igen.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? SYSSELSATT. Robert Tegge försöker hålla sig sysselsatt under pandemin. Nu hoppas han att vaccinerin­gen ska ta fart så att han kan komma ut lite mer.
FOTO: INGRID JOHANSSON SYSSELSATT. Robert Tegge försöker hålla sig sysselsatt under pandemin. Nu hoppas han att vaccinerin­gen ska ta fart så att han kan komma ut lite mer.
 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? ENSAMT. Robert Tegge förlorade sin fru i början av pandemin, så det har varit ett ensamt år för honom.
FOTO: INGRID JOHANSSON ENSAMT. Robert Tegge förlorade sin fru i början av pandemin, så det har varit ett ensamt år för honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden