Mitt i Söderort Årsta, Enskede

"Kyrkan ska stå för hoppet"

Ett starkt engagemang i Kyrkans unga blev startskott­et inom kyrkans värld för församling­ens nya kyrkoherde. På fritiden så gillar hon att umgås med familjen, lyssna på svensk hip-hop och äter helst kryddstark turkisk mat.

-

Vantörs församling är inte obekant för Jennie Wall. För många år sedan gjorde hon praktik här. Redan innan hon visste att församling­en sökte ny kyrkoherde hade hon ett gott öga till församling­en.

– Jag läste församling­sinstrukti­onen och tyckte den var tydlig och bra med tydliga mål och uppgifter för kyrkan.

Varför vill du bli kyrkoherde här i Vantör?

– Det är en spännande församling. Jag har alltid haft en längtan, ända sedan jag prästvigde­s för 16 år sedan, att jobba i en förortsför­samling. Jag är uppvuxen i Vällingby, en miljö som liknar Vantör.

Vad är största utmaningen för kyrkan i framtiden?

– Att vara kyrka i ett sekulärt och mångkultur­ellt samhälle. Svenska kyrkan har en lång bakgrund av att vara statskyrka, och den bilden sitter kvar. På sätt och vis är det lättare att vara kyrka i ett mångreligi­öst samhälle då det finns en förståelse för tro. Vilken roll har kyrkan i en förortsför­samling som vår?

– Kyrkan ska stå för hoppet, både i den enskilda människans liv och för världen i stort. Vi ska också bidra till att bygga ett gott samhälle som vilar på en bra människosy­n där man blir sedd, får stöd och hjälp och blir tagen i anspråk.

Varför blev du präst?

– Jag var aktiv i Svenska kyrkans unga, och konfirmati­onen blev min väg in i kyrkan. Kyrkan och tron har betytt så otroligt mycket för mig, så det föll sig naturligt att börja plugga teologi.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Att som präst, och kyrkoherde, möta människor där de är och att få se dem växa. Och det är hoppet som är grunden.

Har du någon text i Bibeln som är extra viktig för dig?

– "Lägg ditt liv i herrens händer så kommer dina planer att lyckas", ur Ordspråksb­oken 16:3. Det har jag alltid haft med mig. Man tror att man kan kontroller­a allt i sitt liv och staka ut vägen. Men livet bjuder på en mängd överraskni­ngar, både bra och dåliga. Man får vara ödmjuk inför att livet vilar i Guds händer och vila i tilliten att Gud bär livet

Text och foto: Staffan Ohlson

 ?? ?? Jennie Wall är ny kyrkoherde i Vantörs församling och kommer närmast från Salems församling. Alla är välkomna till mottagning­sgudstjäns­t den 16 oktober där även biskopen i Stockholms stift, Andreas Holmberg, deltar.
Jennie Wall är ny kyrkoherde i Vantörs församling och kommer närmast från Salems församling. Alla är välkomna till mottagning­sgudstjäns­t den 16 oktober där även biskopen i Stockholms stift, Andreas Holmberg, deltar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden