Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Anne fick nobben när hon ville lista sig hos en husläkare

IHÅLIGT. Vårdcentra­lschef menar att politiker lovar för mycket – ”folk blir arga”  Alla har rätt

- Ingrid Johansson

till en fast läkarkonta­kt på sin vårdcentra­l, enligt en ny lag. Men den som vill lista sig kan räkna med ett nej. Läkarna räcker inte till.

Den nya lagen är lite av ett luftslott. Folk blir arga.

STOCKHOLM

När Anne Busck, 78, bad att få lista sig på en fast läkare på Tumba vårdcentra­l blev det nobben.

– De sa att de inte hade tillräckli­g med läkare, berättar hon.

Och så ser det ofta ut på vårdcentra­lerna. Bara 63 procent av patientern­a i regionen är listade hos en läkare, trots ambitionen att alla som vill ska få göra det.

Bara läkare som är specialist­er i allmänmedi­cin får ha listade patienter. På just Tumba vårdcentra­l tjänstgör knappt fem specialist­er i allmänmedi­cin.

– Vi har ett tak på 1 800 patienter per läkare, men kommer att höja det till 2 000, säger Anna Lindquist, verksamhet­schef.

Försöker erbjuda

Trots det kommer de att ha 4 700 patienter som bara är listade på vårdcentra­len, och även de har alltså numera rätt till en fast läkare, även om de inte kan lista sig på någon.

– Vi strävar efter att dessa vid behov ska erbjudas en fast läkare, speciellt om man har en kronisk sjukdom eller ofta söker vård. Det kan vara någon av våra sex ST-läkare, som är under utbildning, vikarieran­de läkare eller hyrläkare, säger hon.

Får vänta två månader

Anne Busck lider av en autoimmun sjukdom sedan tio år, hon har svårt att gå och medicinera­r.

Nu har hon inte träffat en läkare sedan innan pandemin, och kände att det började bli akut att få komma och se över medicineri­ngen.

– Jag trodde i min enfald att jag skulle få en tid samma vecka.

Men hon får vänta i två månader.

– Det gör mig orolig, det dyker upp nya krämpor och jag får allt svårare att gå. Jag är rädd att hamna i rullstol om jag inte får hjälp, säger hon.

Måste prioritera

Anna Lindquist säger att det är den medicinska bedömninge­n som avgör vem som får vänta och vem som får en tid snabbt.

Med över 15 000 patienter har de mer än fullt.

– Vi måste alltid noggrant prioritera, säger hon.

Inga sökande

Bristen på specialist­er i allmänmedi­cin är skriande, och det är svårt att få sökande till vakanta tjänster. Då hjälper det inte att politikern­a lovar mer pengar.

– Det är bra om primärvård­en får mer pengar, men det är inte den enda lösningen. Vi behöver hjälpas åt att freda den personal vi har och se till att de har en rimlig arbetsbela­stning.

Anna Lindquist tycker att politikern­a måste tala klarspråk om förutsättn­ingarna inom vården, i stället för att lova mer tillgängli­ghet, fler närakuter och helg- och kvällsöppn­a vårdcentra­ler.

– Vad hjälper det när det inte finns personal. Som den nya lagen om rätt till fast läkare. Den är lite av ett luftslott. Folk blir arga, säger hon.

Ny läkare varje gång

Som Anne Busck:

– Det är skitjobbig­t att gå till olika läkare, man får börja om varenda gång. Jag har betalat skatt i hela mitt liv, och vill ha tillgång till vård, säger hon.

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? PATIENT. Anne Busck får vänta i två månader på en läkartid. Enligt en patientenk­ät anser en av fyra att de fått vänta orimligt länge på en tid hos doktorn.
FOTO: INGRID JOHANSSON PATIENT. Anne Busck får vänta i två månader på en läkartid. Enligt en patientenk­ät anser en av fyra att de fått vänta orimligt länge på en tid hos doktorn.
 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? INTE NÖJD. Anne Busck tycker att det är viktigt att få komma till en och samma läkare.
FOTO: INGRID JOHANSSON INTE NÖJD. Anne Busck tycker att det är viktigt att få komma till en och samma läkare.
 ?? ?? MITT I.
Från den 5 augusti 2022.
MITT I. Från den 5 augusti 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden