Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Fajten mot gässen fortsätter – gäckar badare och tjänstemän

SKA UTREDAS. Mer sandstrand kan vara en väg framåt för att skydda vattnet

- KÄLLA: HAV- OCH VATTENMYND­IGHETEN Anders Björklund

vid en stolpe hänger en kanske inte så skräckinja­gande rovdjursdr­ake. Men fåglarna fortsätter komma – och bajsa. På Stockholms stad verkar ingen ännu se en lösning.

Jag tror att halterna kan ha andra förklaring­ar.

Gässen skjuts och

FARSTA

Varje morgon under skollovet har feriearbet­ande ungdomar anställda av stadsdelsf­örvaltning­en räfsat ihop fågelbajs från stränderna vid Farsta strandbad och Hökarängsb­adet.

När Mitt i före lunch en av augustis varmaste dagar träffar sommarjobb­arna vid Farsta strandbad har gässen gjort sina behov igen.

–I dag var det inte så mycket. Det var mer i början av förra veckan, säger Rhinna David Konko.

Sköndalsba­det mest drabbat

Farsta strandbad har i skrivande stund klarat sig från otjänligt vatten i sommar. Vid Hökarängsb­adet gick däremot en avrådan om bad ut i slutet av juli som togs bort några dagar senare. Vid Sköndalsba­det en bit ifrån gav mätningarn­a rött vid tre olika provdatum i juli.

Jerzy Slazák, miljö- och hälsoskydd­sinspektör på miljöförva­ltningen, tror att skit från gäss ofta är boven bakom när höga bakterieha­lter uppmäts runt om i Stockholm.

– Jag tänker att Farsta strandbad kan ha klarat sig på grund av att det är en bra bit sandstrand innan gräset börjar. Gässen håller helst till på gräset. Att det är en bit till vattnet gör att mindre kommer ut i vattnet vid regn eller vågor.

Men Jan Ekman, som är parkingenj­ör på Farsta stadsdelsf­örvaltning, tvivlar på förklaring­en.

– Vi har flest gäss vid Farsta strandbad och där har vi inga problem. Sköndalsba­det har ju också en bra bit med sandstrand. Jag tror att halterna kan ha andra förklaring­ar. Det verkar ha hänt något i viken med Sköndalsba­det och Hökarängsb­adet.

Men vad är svårt att få svar på när Mitt i frågar runt. Stockholm vatten och avlopp (Svoa) svarar att man inte haft någon översvämni­ng av avloppsvat­ten i närheten. Felkopplin­gar av avloppsrör, egna eller andras, ses som en potentiell förklaring.

Bolaget jobbar för att hitta felkopplin­gar och skriver till Mitt i att Drevviken kan komma att prioritera­s upp i arbetet. Men även Svoa lyfter fram fåglar som möjlig källa.

Ont om idéer

Hur staden ska komma åt gässen är ännu en olöst fråga. Avskjutnin­g som ska minska både antalet gäss och skrämma de andra tillämpas redan men problemen fortsätter.

Vid Kallhällsb­adet i Järfälla provar kommunen att skicka ut skrämsellj­ud tre gånger om dagen, men också en lina som ska hindra gässen som måste landa på vatten att vandra upp på stranden. Järfällas fritidsche­f Roger Vintemar tycker sig inte se någon markant förbättrin­g.

Farstas parkingenj­ör Jan Ekman har svårt att hitta ny medicin.

–Som jag ser det är det avskjutnin­g som gäller.

Miljö- och hälsoskydd­sinspektör­en Jerzy Slazák funderar på om mer sandstrand vid drabbade bad är en väg framåt för att skydda vattnet.

– Vi kommer att diskutera problemen efter säsongen, säger han.

 ?? ?? VARIERAR. Vid ett tillfälle i juli såg Pia Westman Alexanders­son ett 30-tal gäss på gräset. ”En del blev rädda och andra hade med sig små leksaksräf­sor för att plocka upp skit”.
VARIERAR. Vid ett tillfälle i juli såg Pia Westman Alexanders­son ett 30-tal gäss på gräset. ”En del blev rädda och andra hade med sig små leksaksräf­sor för att plocka upp skit”.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? FARSTA STRANDBAD. Här tvingas badgästern­a samsas med gässen.
FOTO: EIRA DESAX FARSTA STRANDBAD. Här tvingas badgästern­a samsas med gässen.
 ?? ?? SKRÄMMER INTE. En rovdjursdr­ake hänger vid en stolpe. Gässen tar ingen notis om den.
SKRÄMMER INTE. En rovdjursdr­ake hänger vid en stolpe. Gässen tar ingen notis om den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden