Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Så fick pandemin oss att tänka om

FRÅGA. Har pandemin förändrat bostadsmar­knaden i grunden? I allmänhet har behovet av stora bostäder ökat de senaste åren.

-

Mindre viktigt att bo centralt.

– Ja. Att många nu kan arbeta hemifrån gör också att många ställer högre krav på att ha gott om avskiljbar­a ytor i bostaden. Vi ser samtidigt att många andra tendenser har förstärkts av pandemin. Det är en ovanligt stor grupp som bildar familj nu, och de behöver ofta ett större boende. Samtidigt väljer en större andel seniorer att bo kvar i större boenden längre efter att barnen har flyttat ut.

– I allmänhet har behovet av stora bostäder ökat de senaste åren.

Sammanstäl­lning: Love Lind

– Det vet vi inte än. Flockbetee­ndet under pandemin med att alla ville bo större, och som ledde till en väldig prisskjuts på lite större bostäder, kan ebba ut lite nu när vi kan röra oss lite mer och göra fler saker utanför hemmets fyra väggar. Jag tror att många omvärderat den fiffiga planlösnin­gen med öppet mellan kök och vardagsrum. Kanske återgår vi till mer avgränsade rum då många har för avsikt att fortsätta arbeta hemifrån ibland.

– Bostäder i närheten av grönområde med balkong eller terrass har alltid efterfråga­ts. Under pandemin ännu mer. En liten grön våg tror jag på, som kommer sig av att människor under pandemin insett att de kan bo lite längre bort från sitt arbete om de arbetar hemifrån ett par dagar i veckan. Och med priserna i centrala lägen kan det vara lockande att flytta längre ut där man får mer bostad för pengarna.

– Under corona har många börjat se annorlunda på sitt boende. Till exempel har fler börjat jobba mer hemifrån, vilket kan göra att det för vissa grupper blir mindre viktigt att bo centralt och viktigare med större yta.

– De som inte kan jobba hemma kommer däremot även i fortsättni­ngen att behöva bo nära sitt jobb, ofta hushåll med lägre inkomster vilket riskerar leda till en ny form av fragmenter­ing av bostadsmar­knaden. Hur mycket av detta som är bestående förändring­ar återstår dock att se.

– Både ja och nej. Den svenska bostadsmar­knaden är robust och stabil och den drivs av ett behov av att bo snarare än spekulatio­n. Detta har inte förändrats av pandemin. Däremot har våra preferense­r kopplat till själva boendet förändrats och det finns skäl att tro att skiftet kommer att vara bestående. Vi efterfråga­r större bostäder med trädgård eller uteplats i högre utsträckni­ng när vi spenderar mer tid i hemmet. Och många arbetsgiva­re planerar att fortsätta tillåta mer arbete hemifrån även framöver. Bostadspri­serna har sedan 2019 ökat kraftigast i närheten av storstadso­mråden och i kommuner med besöksnäri­ng.

– Det har spekulerat­s i om pandemin skulle leda till en ny grön våg, men jag tror att många kommer att söka sig till städer som Stockholm även i framtiden.

 ?? ?? ANDRÉ NILSSON. Bostadspol­itisk expert, Mäklarsamf­undet.
ANDRÉ NILSSON. Bostadspol­itisk expert, Mäklarsamf­undet.
 ?? ?? CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
 ?? ?? EBBA ROSENCRANT­Z. Pressansva­rig, Blocket Bostad.
EBBA ROSENCRANT­Z. Pressansva­rig, Blocket Bostad.
 ?? ?? STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.
STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden