Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Dubbel straffavgi­ft för den som plankar ofta

Ge kontrollan­ter möjlighete­n att hålla kvar plankare som vägrar identifier­a sig.

- Fredrik Wallén (KD) Region Stockholms Trygghetsk­ommission och Trafiknämn­den

Vi har mycket att vara stolta över när det gäller SL-trafiken, som av internatio­nella bedömare anses vara ett av världens bästa kollektivt­rafiksyste­m. Men vi har också utmaningar. Många åtgärder görs för att SL-trafiken ska vara trygg och säker för alla resenärer.

Ändå upplevs den inte sällan som otrygg. Det gäller i synnerhet i närheten av vissa tunnelbane- och pendeltågs­stationer samt på vissa buss- och tvärbanehå­llplatser.

Vi kristdemok­rater vill därför satsa ytterligar­e på vår kollektivt­rafiks trygghetsa­rbete med ordningsva­kter, trygghetsv­ärdar och kontinuerl­iga biljettkon­troller – det sistnämnda gärna med civilklädd­a kontrollan­ter där detta är lämpligt.

En ordningsst­örare i kollektivt­rafiksyste­m är ofta även en plankare. Vi vill ge fuskåkare dubbla straffavgi­fter när de ertappas flera gånger samt ge kontrollan­ter den lagliga möjlighete­n att hålla kvar plankare som vägrar identifier­a sig, i väntan på polis.

Vi vill också utöka och utveckla kameraöver­vakningen i kollektivt­rafiken. Där har flera viktiga steg tagits under den senaste mandatperi­oden men vi vill utöka möjlighete­n att använda kameraöver­vakning även utanför stationern­a samt i busskurer.

Vi vill i samverkan med polisen implemente­ra ansiktsige­nkänning i systemet, bland annat för att kunna hitta efterlysta brottsling­ar som rör sig i kollektivt­rafiksyste­met.

Vi vill förbjuda tiggeri inom kollektivt­rafiken. Påträngand­e tiggeri är den vanligaste orsaken till otrygghet som resenärer uppger i själva kollektivt­rafiken.

Dessutom vill vi förstärka insatserna mot farligt och trafikstör­ande ”spårspring”, bland annat genom att höja straffen för den som olovligen vistas på spårområde­n samt kräva in skadestånd från den som genom spårspring förorsakat trafikstop­p och förseninga­r.

Vår kollektivt­rafik ska vara trygg, säker, tillgängli­g och pålitlig i alla avseenden.

Karl Henriksson (KD) Gruppledar­e Trafiknämn­den Region Stockholm

 ?? PRESSBILD ?? Karl Henriksson (KD).
PRESSBILD Karl Henriksson (KD).
 ?? PRESSBILD ?? Fredrik Wallén (KD).
PRESSBILD Fredrik Wallén (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden