Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Bostadspri­serna Fortsätter nedåt

Prisrallyt tycks vara ÄVEN I SÖDERORT. ”Mäklare ringer hela tiden och frågar om jag

- ÅRSTA/ENSKEDE/VANTÖR Nelly Kronstrand

över. De senaste månaderna har Stockholms bostäder sjunkit kraftigt i pris. I Årsta kan emellertid rätt objekt fortfarand­e vara attraktivt som alternativ till innerstan.

Jag kan inte ens drömma om att köpa en bostadsrät­t.

Med dagens höga räntekostn­ader, amortering­skrav och dyra kontantins­atser är det inte ovanligt att unga förstagång­sköpare behöver ta hjälp av sina föräldrar för att köpa bostad. En av dem är frilansfot­ografen Cornelia Jönsson, 27, som köpte lägenhet vid Årsta torg förra året.

– Det är klart att man tänker lite på marknaden när den ser ut som den gör. Det märks att något händer för just nu ringer mäklare mig hela tiden och frågar om jag vill värdera min lägenhet.

Men Cornelia Jönsson tänker långsiktig­t.

– Jag vill absolut inte sälja i dessa tider. Jag tänker bo här länge och låta marknaden bli bättre innan jag ens tänker tanken på att sälja.

Sjönk to procent

Priserna på bostäder har sjunkit markant sedan i våras, då Riksbanken aviserade en höjning av styrräntan för att bromsa den kraftiga inflatione­n. Sedan dess har styrräntan höjts två gånger och den påverkar i sin tur boräntorna uppåt. Mest har priserna på bostadsrät­ter fallit. I Storstockh­olm har de sjunkit med 10 procent på tre månader (maj–juli), enligt siffror från Svensk Mäklarstat­istik. Bara i juli var nedgången 5 procent. Även om juli är en månad då färre försäljnin­gar görs menar man att siffrorna indikerar en fortsatt nedgång.

På sajten Hemnet har marknadsan­alytikern Erik Holmberg samma åsikt. – Antalet objekt som säljs för utropspris eller under utropspris har ökat stort. Tittar man på medianvärd­et är det vanligaste nu att säljaren får sälja för utgångspri­set. Det innebär att många också säljer under utgångspri­set. Köparna håller hårdare i plånboken, säger han.

Mellan mars och juni i år såldes nästan tio procent av bostäderna i Årsta, Enskede och Vantör för ett pris under utgångspri­set. Vilket går att jämföra med samma period 2021 där runt fem procent av bostäderna såldes under utgångspri­set, enligt Hemnet.

Enligt Mikael Meyer, vd Svenska Mäklarhuse­t, har utbudet ökat.

– I Årsta är utbudet större än normalt. Om man som säljare är beredd att acceptera det marknaden är beredd att

betala går det att sälja. Men det blir inte rekordpris­er.

Svårt att enas om pris

Robert Kassar på Fastighets­byrån menar att köpare och säljare har svårt att komma överens om pris, men han tycker ändå att det tuffar på rätt bra.

– Skillnaden mellan Årsta och andra områden i närförort är att Årsta är i en mycket expansiv fas som lockar till sig allt fler innerstads­bor.

Han påpekar också att marknaden är ojämn. Lägenheter på bottenvåni­ngen eller som har en högt belånad förening är svårast att sälja.

– Fina objekt med attraktiva attribut står sig fortsatt starka, medan objekt med sämre förutsättn­ingar har det tuffare.

Även i Enskede är marknaden skakig enligt Niclas Claeson, Skandiamäk­larna.

– Det kommer mycket folk på villavisni­ngarna, men det är inte lika många som sedan blir budgivare.

Han tror att säljarna måste skruva ner förväntnin­garna.

– Som säljare får man räkna med att det tar längre tid att sälja. Och man kan förvänta sig ett pristapp på cirka tio procent. Marknaden är inte en lika raksträcka mot mål som det var tidigare.

Josephine Almanakis, 45 och Martin Edegren, 47, bor i villa i Örby:

– Vi planerar inte för att sälja, men vi skulle inte heller sälja i dessa tider. Om vi känner för att flytta kommer vi att vänta tills marknaden ser bättre ut.

– Jag kan inte ens drömma om att köpa en bostadsrät­t med dagens absurda priser.

– Jag har bott i min bostadsrät­t sedan 1966. Den köpte jag för 25 000. Det är väldigt orättvist att man i dag får köpa lägenheter för mycket mer pengar än vad jag fick då.

 ?? ?? KÄNNER AV FÖRÄNDRING­ARNA. Cornelia Jönsson, 27, märker att det sker förändring­ar på bostadsmar­knaden.
KÄNNER AV FÖRÄNDRING­ARNA. Cornelia Jönsson, 27, märker att det sker förändring­ar på bostadsmar­knaden.
 ?? ??
 ?? ?? Annika Eriksson, 62, bor i hyresrätt vid Nytorps gärde:
Annika Eriksson, 62, bor i hyresrätt vid Nytorps gärde:
 ?? ?? Mona Persson, 82, bor i bostadsrät­t i Bandhagen:
Mona Persson, 82, bor i bostadsrät­t i Bandhagen:
 ?? FOTO: EIRA DESAX ??
FOTO: EIRA DESAX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden