Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nya regler tillåter cykling i stadens naturreser­vat

SKYLTNING PÅ GÅNG. Nya regler började gälla i stadens naturreser­vat i somras

- Anders Björklund anders.bjorklund@mitti.se

cyklingen i Flatens naturreser­vat och Nackareser­vatet. Nu finns en karta över var det är tillåtet att cykla kring Flaten – men för naturstiga­r gäller fortsatt förbud.

Det har varit en källa till konflikter att folk inte vet var det är tillåtet att cykla.

Staden styr upp

Inte många känner till att det fram till i somras fanns ett generellt förbud mot att cykla på leder i naturreser­vat inom Stockholms stad.

Paret Allan och Christina Orbert som Mitt i träffar på en anlagd grusgång intill Flatens västra strand har kommit hit till fots och är lika förvånade som alla andra Mitt i möter. Ibland cyklar de hit.

– Det kände vi inte alls till, säger Christina Orbert.

Projektet för att styra upp cyklingen gäller alla naturreser­vat i Stockholms stad. Efter beslut i trafiknämn­den blev det i sommar tillåtet att cykla på särkilt angivna leder.

I höst sätter staden upp nya kartor vid entréerna till naturreser­vaten där cykelleder­na finns inbakade.

Samtidigt kommer skyltar på cykelleder­na där trafikante­rna i naturreser­vaten uppmanas att visa varandra hänsyn.

”Källa till konflikter”

Anledninga­rna till förändring­en är flera. Samtidigt som staden uppmuntrar friluftsli­v i naturreser­vaten har staden också fått frågor och klagomål på cyklingen.

– Det har varit en källa till konflikter att folk inte vet var det är tillåtet att cykla, säger Finn Cederberg, som är Stockholms stads förvaltare för Nacka naturreser­vat.

Men samtidigt som staden vill öka samspelet mellan gående och cyklister vill man också skydda naturen från slitage, liksom eventuella fornminnen.

I Flatens naturreser­vat och i de andra naturreser­vaten är det fortsatt inte tillåtet med cykling på naturstiga­r. Bara i Nackareser­vatet kommer det att göras undantag för ett antal naturstiga­r.

– Många stigar är etablerade i cykelappar och vi tar hänsyn till detta. Men vissa stigar hamnar i konflikt efter som de korsar belysta motionsspå­r och där är staden kompromiss­lös och tillåter inte cykling, säger Finn Cederberg.

Kritik från cyklister

Att det inte ska vara tillåtet med cykling på naturstiga­r ifrågasätt­s av en del cyklister. Mats Lagerquist som brukar cykla kring Flaten är positiv till att cykelleder märks ut och skyltar för hänsyn. Men han ogillar att inga naturstiga­r blir tillåtna för cykling vid Flaten.

– Det bör finnas möjlighet att cykla stig i skogen. Många cyklister är ute efter lite svårighets­grad, säger han

En studie från 2016 på uppdrag av norska staten pekade mot att det är den sammanlagd­a aktivitete­n på en stig som avgör slitaget, inte om trafikante­n kommer till fots på cykel eller på häst.

En senare studie från 2020 visade annat.

– Att färdas utanför fuktiga eller geggiga partier på en stig är en viktig orsak till att stigar blir bredare och stigarna blev större där en högre andel av användarna var cyklister, sade forskaren Marianne Evju på Norsk institutt for naturforsk­ning i en kommentar på institutet­s hemsida.

 ?? ?? IFRÅGASÄTT­ER.
CYKELKARTA. De röda linjerna visar sträckning­ar där cykel är tillåtet. En del av sträckning­arna är befintliga bilvägar och cykelbanor. Andra nya cykelleder är grusgångar där det tidigare bara varit tillåtet att ta sig fram till fots.
IFRÅGASÄTT­ER. CYKELKARTA. De röda linjerna visar sträckning­ar där cykel är tillåtet. En del av sträckning­arna är befintliga bilvägar och cykelbanor. Andra nya cykelleder är grusgångar där det tidigare bara varit tillåtet att ta sig fram till fots.
 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? ”Cyklingen har en kort säsong. Om det inte finns riktigt bra konkreta skäl borde det vara tillåtet även med cykling på skogsstiga­r”, säger Magnus Pellijeff.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ”Cyklingen har en kort säsong. Om det inte finns riktigt bra konkreta skäl borde det vara tillåtet även med cykling på skogsstiga­r”, säger Magnus Pellijeff.
 ?? FOTO: GOOGLE MAPS ?? Drevviken
FOTO: GOOGLE MAPS Drevviken

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden