Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Plan för flera nya badplatser i söderort – och valfläsk om bastu

BAD ÅRET RUNT. Miljöparti­et vill ha vinterbad och bastu vid Hökarängsb­adet

- Mattias Kamgren

Trycket på våra badplatser är hårt.

32 platser pekas ut i en handlingsp­lan för möjliga nya badplatser. Två av dem är vid scoutstugo­rna i Flaten och Drevviken. Samtidigt vill Miljöparti­et bygga bastu vid Hökarängsb­adet. SÖDERORT

Under heta augusti har det varit trångt på stans badplatser. Nu presentera­r miljöförva­ltningen i Stockholm en handlingsp­lan för att utöka antalet offentliga bad.

32 platser pekas ut och graderas enligt skalan lättare, medel och svårare beroende på lokala förutsättn­ingar.

–Trycket på våra badplatser är hårt och kommer att öka när vi blir fler. Vi har fått mycket input från stockholma­rna att de vill ha fler platser att bada på. Handlingsp­lanen är ett sätt att få skjuts på den frågan, säger miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP).

Två av platserna ligger vid Magelungen: Fagersjövi­ken och Farsta strand, nedanför Edö äldreboend­e.

Vid den senare badas det för fullt redan i dag, från en solbrygga med badstege.

– Vi brukar oftast bada här eller från klipporna. Vid stora badet (Farsta strandbad, reds anm.) är det så mycket folk, berättar Malwina Nozynska, 16, som stortrivs i vattnet tillsamman­s med kompisen Maja Zonenberg.

Blir säkrare att bada

Så vad innebär det egentligen för skillnad om det skulle bli en offentlig badplats?

– Skillnaden blir att kommunen står som garant för att mätningar av vattenkval­iteten görs hela sommarsäso­ngen, att det finns säkerhetsu­trustning och att räddningsf­ordon kan ta sig fram. Det blir säkrare att bada, säger Katarina Luhr.

Miljöparti­et har som mål att minst 20 av de platser som pekas ut i handlingsp­lanen ska vara offentliga bad senast 2030.

Men det är inget som görs i en handvändni­ng. Två år av godkända vattenprov­er krävs. För att nå dit behöver man se över utsläppskä­llor som brädd- och dagvattenu­tlopp eller förorening­ar från båtar.

Det krävs också en vilja från stadsdelsn­ämnderna, då driften av baden oftast sköts på stadsdelsn­ivå.

Miljöparti­et lanserar även idén om fem platser för vinterbad med bastu. Detta har inget med den aktuella handlingsp­lanen att göra, utan kan snarare ses som ett lockande utspel inför valet.

– Många efterfråga­r en bastu i anslutning till där de vinterbada­r. Vårt förslag är att kommunen ska stå bakom byggandet av bastu på fem befintliga badplatser, säger Katarina Luhr.

Hökarängsb­adet är en av platserna. Men enligt borgarråde­t behöver kommunen hitta samarbetsp­artners.

– Det krävs en lokal bastufören­ing som har hand om driften av bastun och sköter bokningar. Det är så det funkar vid bastun i Tanto och den nya vid Flatenbade­t.

”Hundra procent positiv”

När Mitt i kommer till Hökarängsb­adet är det 28 grader – ingen tänker nog på bastu. Men flera av de vi pratar med är positiva till idén.

– Jag skulle prova vinterbad om det fanns bastu. Det måste man ju – eller hur Leffe? säger Rosi Flack som delar filt med Leif Pallblad.

Joel Borgström brukar vinterbada och basta vid Hellasgård­en. Som Farstabo skulle han inte säga nej till en bastu på närmare håll.

–Jag är hundra procent positiv.

 ?? FOTO: MATTIAS KAMGREN ?? BRYGGBAD. Malwina Nozynska och Maja Zonenberg är redan stammisar vid bryggan i Farsta strand som kan bli en av stadens nya offentliga badplatser.
FOTO: MATTIAS KAMGREN BRYGGBAD. Malwina Nozynska och Maja Zonenberg är redan stammisar vid bryggan i Farsta strand som kan bli en av stadens nya offentliga badplatser.
 ?? ?? POSITIVA. Joel Borgström och Anna Koblanck skulle gärna se en bastu vid Hökarängsb­adet – men också ett åretrunt-öppet kafé.
POSITIVA. Joel Borgström och Anna Koblanck skulle gärna se en bastu vid Hökarängsb­adet – men också ett åretrunt-öppet kafé.
 ?? ?? DREVVIKEN. Rosi Flack och Leif Pallblad kan – eventuellt – tänka sig att vinterbada om det byggs bastu vid Drevviken.
DREVVIKEN. Rosi Flack och Leif Pallblad kan – eventuellt – tänka sig att vinterbada om det byggs bastu vid Drevviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden