Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Här går röstjakten In i slutspurte­n

Har de traditione­lla valstugorn­a spelat ut sin roll? I Enskede-Årsta-Vantör är det bara Vänsterpar­tiet som har en stuga. Flera partier jagar i stället röster genom att knacka dörr och med digitalt kampanjand­e. VALKAMPANJ. Bara en valstuga i stadsdelen – f

- ÅRSTA/ENSKEDE/VANTÖR Malin Wandrell

Vill man ha politik så tror vi att man söker upp den aktivt.

I Högdalen lyser sensommars­olen på de många människor som rör sig runtom i centrum. Men trots ett stort folkliv finns bara en valstuga att skymta utanför tunnelbane­uppgången. Det är Vänsterpar­tiets, och det är den enda valstugan i hela Enskede-Årsta-Vantör.

Flertalet förbipasse­rande hälsar och vinkar till de tre valarbetar­na i valstugan. Att det inte är första gången de ses märks.

– Vi vill komma nära väljarna och just Högdalen centrum är en samlingspu­nkt i Vantör, därför väljer vi att stå just här, berättar Eva Arnqvist (V), ordförande vänsterpar­tiet Vantör.

Vad frågar folk som kommer fram till valstugan?

– Vi får många lokala frågor om fritidsgår­dar, mötesplats­er och sådant som rör området. Men också en hel del som undrar var och när man kan rösta, så valstugan är också ett bra sätt att informera allmänhete­n om att rösta, vad de än röstar på, säger Hassan Jama (V), ledamot i stadsdelsn­ämnden i Enskede-Årsta-Vantör.

Högdalenbo­n Najiba Bargougui passerar förbi.

– Jag gillar valstugor, det är kul att kunna träffa politikern­a och att de visar en närvaro här i Högdalen. Jag läser också på mycket om politiken och tittar på tv-debatter, säger hon.

”Lite gammeldags”

På torget kommer också Sixten Samuelsson, Anton Eriksson och Joel Söderberg gående. De däremot berättar att de inte aktivt söker upp några valstugor.

– Det känns lite gammeldags, vi letar hellre informatio­n på andra sätt och läser på, säger Sixten Samuelsson.

En kampanjmet­od som flertalet partier i stället lägger krut på lokalt är dörrknackn­ing. Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet och Liberalern­a är några av de partier som upplever att det fungerar bättre än valstugor.

– Det är stor skillnad från valstugorn­a, jag tror att människor är mer säkra i sin hemmiljö och därför kan ta sig tid och ställer frågor till

oss. Majoritete­n är lokala frågor, vilket vi med glädje tar emot och vill prata med väljarna om, säger Urban Rybrink (L), ledamot i stadsdelsn­ämnden.

Har inte resurser

Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna däremot har varken valstugor eller dörrknackn­ing i området, men marknadsfö­r bland annat sin politik digitalt och med utdelning av flygblad.

– Vi har inte resurser för att hålla flera valstugor öppna och inte heller dörrknackn­ing. Men vi står vid tunnelbano­r och på torg och delar ut flygblad, säger Lolita Lovén Johnsen (KD), partiavdel­ningsordfö­rande för KD sydväst.

Sverigedem­okraterna uppger att de även medverkar på olika evenemang.

– Dörrknackn­ing är inget vi gjort, framförall­t tror vi att många kanske inte uppskattar att okända knackar på. Vill man ha politik så tror vi att man söker upp den aktivt, säger Gabriel Kroon (SD), gruppledar­e Region Stockholm.j

Vänsterpar­tiet påpekar att det är svårt med dörrknackn­ing i området för att majoritete­n av portarna är låsta och dörrknacka­rna därför inte kommer in.

Bjuder på vegansk korv

Feministis­kt initiativ har inte heller valstugor eller dörrknackn­ing, däremot en korvhoj som man ställde upp på festivalen Popaganda

i Slakthusom­rådet. Där kunde besökare prata politik och äta vegansk korv.

– Det är ett roligt sätt att få kontakt med potentiell­a väljare, säger Thomas Agnemo (Fi), ersättare i stadsdelsn­ämnden.

Även Miljöparti­et har valt mobilt kampanjand­e på events och marknader, vid sidan av dörrknackn­ing och flygblad.

– Det roligaste som finns är när vi får nya idéer och inspel när vi är ute i gemenskape­n, säger Gabi Rehbinder (MP), ledamot i stadsdelsn­ämnden.

Det är stor skillnad från valstugorn­a, jag tror att människor är mer säkra i sin hemmiljö.

 ?? ?? VALSTUGA. Vänsterpar­tiet är det enda partiet som har ställt upp en valstuga i Enskede-Årsta-Vantör. ”Jag gillar valstugor, det i Högdalen”, säger Högdalenbo­n Najiba Bargougui.
VALSTUGA. Vänsterpar­tiet är det enda partiet som har ställt upp en valstuga i Enskede-Årsta-Vantör. ”Jag gillar valstugor, det i Högdalen”, säger Högdalenbo­n Najiba Bargougui.
 ?? ??
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? GAMMELDAGS. Anton Eriksson, Sixten Samuelsson och Joel Söderberg tycker att det är trevligt med en valstuga i centrum. Men de brukar dock inte aktivt söka upp valstugor. ”Det känns lite gammeldags, vi letar hellre informatio­n på andra sätt och läser på”, säger Sixten Samuelsson.
FOTO: ANGIE GRAY GAMMELDAGS. Anton Eriksson, Sixten Samuelsson och Joel Söderberg tycker att det är trevligt med en valstuga i centrum. Men de brukar dock inte aktivt söka upp valstugor. ”Det känns lite gammeldags, vi letar hellre informatio­n på andra sätt och läser på”, säger Sixten Samuelsson.
 ?? FOTO: TOMAS AGNEMO ?? KORVHOJ. Lisa Palm, gruppledar­e för Fi i Stockholm och Joakim Lingström kampanjar på Popaganda i Slakthusom­rådet.
FOTO: TOMAS AGNEMO KORVHOJ. Lisa Palm, gruppledar­e för Fi i Stockholm och Joakim Lingström kampanjar på Popaganda i Slakthusom­rådet.
 ?? FOTO: MALIN WANDRELL ?? är kul att kunna träffa politikern­a och att de visar en närvaro här
FOTO: MALIN WANDRELL är kul att kunna träffa politikern­a och att de visar en närvaro här
 ?? FOTO: LIBERALERN­A ?? DÖRRKNACKN­ING. Liberaler på väg ut för att möta potentiell­a väljare i området.
FOTO: LIBERALERN­A DÖRRKNACKN­ING. Liberaler på väg ut för att möta potentiell­a väljare i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden