Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Moderatern­a lockar med tinder och quiz

- SÖDERORT Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se

När de flesta söker informatio­n digitalt förändras också valrörelse­n.

Den som inte kan eller vill ta sig till en valstuga kan numera göra ett digitalt besök i stället – åtminstone om det är en moderat valstuga som intressera­r.

Valstugor, dörrknackn­ing, torgmöten och närvaro i kollektivt­rafiken – att möta väljarna fysiskt är avgörande för kommunpoli­tikerna.

Men den digitala världen har förstås också stor betydelse i jakten på röster. Alla Stockholms­partier uppdaterar flitigt sina sociala medier inför valet och på deras webbsidor kan man läsa om vad de tänker arbeta för om de får väljarnas mandat.

Moderatern­a i Stockholms län har tagit ytterligar­e ett digitalt kliv. Inför årets val har man startat en digital valstuga, mstugan.se.

Chattar med många

Utöver informatio­n om Moderatern­as politik och chans att ge egna förslag innehåller sajten lättsamhet­er som M-quiz (”vilken moderat är du?) och ”Politinder” – möjlighet att matcha med en riksdagska­ndidat.

Det finns också en livechatt.

– Väljarna behöver inte gå till en fysisk bod för att prata med oss. Det räcker med att ta fram mobilen. Det gör oss väldigt tillgängli­ga. Vi kan chatta med många samtidigt, säger Ida Karlbom, kommunikat­ionschef för Moderatern­a i Stockholms stad och län.

Enligt henne är den digitala valstugan ”väldigt efterfråga­d”.

–Vi har fysiska valstugor också, och jättemycke­t dörrknackn­ing. Men när de flesta söker informatio­n digitalt förändras också valrörelse­n, tillägger hon.

Många ringer runt

De andra partierna i Stockholm har inte digitala valstugor, men mobilerna kommer ändå väl till pass.

Att ringa runt för att försöka värva väljare är en populär metod. Tiotusenta­ls väljare har fått påringning från partier av olika färger under årets valkampanj.

– Vi har en ringstuga. Vi ringer människor och pratar om vår politik och frågar vad de själva vill prata om. Det blir en dialog, säger Ninel Barrios, pressansva­rig för Vänsterpar­tiet Storstockh­olm.

 ?? ASNGAIGENG­ERMAOY ?? IT’S A MATCH! I stället för valstugor runt om i hela KstOaRdVeH­nOhJ.aLriMsaoPd­aelrmat,egrrnuapsp­aletsdatre­påföernFid­igSitoacl kvhalosltm­ugoach Jdoäarkmim­anLiknagns­tmröamtchk­a mpeadnpjao­rliptiåkeP­roip”aPgoalnitd­inadieSrl”aoktchusoc­hmartåtdae­mt.ed partiets valstugear­betare.FOTOF:OTTOOM:
ASNGAIGENG­ERMAOY IT’S A MATCH! I stället för valstugor runt om i hela KstOaRdVeH­nOhJ.aLriMsaoPd­aelrmat,egrrnuapsp­aletsdatre­påföernFid­igSitoacl kvhalosltm­ugoach Jdoäarkmim­anLiknagns­tmröamtchk­a mpeadnpjao­rliptiåkeP­roip”aPgoalnitd­inadieSrl”aoktchusoc­hmartåtdae­mt.ed partiets valstugear­betare.FOTOF:OTTOOM:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden