Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Så ska du inreda i höst och vinter

FÄRGSTARK RAPPORT. Experten med färska tips från inrednings­mässan Formex

-

Jag vill ändå slå ett slag för hantverk, saker som är gjorda på riktigt!

Färg, furu och former. Där har ni några av inrednings­trenderna inför hösten och vintern.

Nyligen hölls Formex, Nordens största inrednings­mässa, i Stockholm. Eftersom bara branschfol­k var välkomna bad Mitt i inrednings­stylisten och bloggaren Jenny Martinsson om en rapport.

– Det bästa med mässan var att vi överhuvudt­aget kunde träffas! Men det var överraskan­de få utställare, säger hon.

I trendväg kunde hon konstatera att jordfärger­na behåller sitt järngrepp om de svenska hemmen. Det pratades emellertid mycket om färg.

– Ny forskning visar att man faktiskt mår bättre i ett rum med färg, än i ett som är vitt. Man blir lycklig på samma sätt som av en vacker solnedgång.

Färgerna har redan gjort sitt intåg och syntes mycket i höstens och vinterns detaljer.

– På längre sikt kommer vi även se extrema exempel som röda väggar tillsamman­s med starkt klarblå, säger Jenny Martinsson.

– Men den färgkombon jag gillade bäst var aprikos, rosa och terracotta. Varma toner. Och aprikos och gult. Det tror jag starkt på. Vi kommer att se till exempel aprikosa väggar med gula gardiner. I höst/ vinter ser vi det på vaser krukor, ljusstakar, kuddar och textilier.

Sportstuge­mode

När det gäller material tycks furu vara på väg tillbaka med stormsteg. Både på väggar och tak á la sportstuga.

– Den italienska marmorn håller på att ta slut, så det kommer att bli vanligare att komposit ersätter marmor.

Handgjort och hantverk har varit inne länge, enligt Jenny. Numera gör stora producente­r saker som ser handgjorda och lite bubbliga ut, så att man knappt ser någon skillnad. – Men jag vill ändå slå ett slag för hantverk, saker som är gjorda på riktigt! säger hon.

– I övrigt såg jag en liten rutig trend, på keramik. Alltså inte perfekta rutor utan mer handmålade. Och så bordsbelys­ning utan sladd, som man tar med sig ut och till matbordet.

Som avrundning (!) bjuder hon på en sista spaning: Runda bord och runda former på soffor och fåtöljer. Jonas Berge jonas.berge@mitti.se

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? HÖSTTRENDE­R. 1. Loungestol, HM Home. 2. Randig duk i linmix, HM Home. 3. Ljuslykta Byon Calore XS 4. Bred vas Ruta, Paradisver­kstaden. 5. Flowerpot portable bordslampa VP9.
HÖSTTRENDE­R. 1. Loungestol, HM Home. 2. Randig duk i linmix, HM Home. 3. Ljuslykta Byon Calore XS 4. Bred vas Ruta, Paradisver­kstaden. 5. Flowerpot portable bordslampa VP9.
 ?? FOTO: ÅSA LIFFNER AB ?? Jenny Martinsson.
FOTO: ÅSA LIFFNER AB Jenny Martinsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden