Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Oviss framtid för förfallna hus i Örby

AVSLAG. Förslaget på nybyggnad måste anpassas bättre till omgivninge­n

- Jennie Krook

Förslaget behöver anpassas bättre till omkringlig­gande bebyggelse.

I Örby står två gamla hus och förfaller på Gamla Huddingevä­gen. Det finns planer för att husen ska rivas och ersättas med ett nytt flerbostad­shus men processen drar ut på tiden.

De två gamla husen på Gamla Huddingevä­gen 428-430 i Örby har stått tomma i flera år. Trädgårdar­na är igenväxta och flera av husens fönster är trasiga.

Förbipasse­rande Ann Lundquist har bott i området i 42 år och har en speciell historia till husen. Hennes farmors mamma hade en mjölkbutik där på 20-talet. Hon har även jobbat hela sitt yrkesliv på skolan som ligger mitt emot husen. Nu tycker hon att husen ska rivas.

– De står och förfaller, jag tycker att man ska bygga bostäder till unga där i stället, säger hon.

Eelaf Abbas bor också i området, hon är mammaledig och ute på promenad. Hon hoppas att husen kommer till användning snart, för hon har sett råttor utanför och tycker också att det är tråkigt att de har stått tomma så länge.

2018 beviljades en entreprenö­r rivningsbe­slut för att i stället bygga flerbostad­shus på tomten. Rivningen påbörjades inte inom den föreskrivn­a tiden på två år så entreprenö­ren fick skicka in en ny ansökan.

Avslag på byggplan

Enligt Anna Eriksson, enhetschef för bygglovsav­delningen på stadsbyggn­adskontore­t, behandlade­s ärendet i mars i år. Det blev bifall för rivning men avslag för nybyggnad av flerbostad­shus med motivering­en att nybyggnads­förslaget behövde anpassas bättre till den omkringlig­gande miljön.

Nu inväntar stadsbyggn­adskontore­t ett nytt förslag på nybyggnati­on.

– Det finns flera flerbostad­shus längs Gamla Huddingevä­gen och enligt detaljplan­en finns inga hinder att ett sådant byggs även på denna platsen. Men förslaget behöver anpassas

bättre till omkringlig­gande bebyggelse, säger Anna Eriksson.

Renoveras eller rivas?

Skönhetsrå­det ser helst att husen renoveras och får stå kvar medan Stadsmusee­t anser att det inte finns tillräckli­gt med kulturvärd­en kvar i husen.

Inte heller stadsbyggn­adskontore­t ser rivningen av husen, som beräknas vara uppförda i början av förra seklet, som något problem.

Mitt i har sökt entreprenö­ren som lämnade in nybyggnati­onsförslag­et för en kommentar.

 ?? FOTO: JENNIE KROOK ?? GAMMAL BUTIK. Gamla Huddingevä­gen 428 beräknas vara uppförd i början av förra seklet, och bland annat varit mjölkbutik.
FOTO: JENNIE KROOK GAMMAL BUTIK. Gamla Huddingevä­gen 428 beräknas vara uppförd i början av förra seklet, och bland annat varit mjölkbutik.
 ?? FOTO: JENNIE KROOK ?? KROG. Gamla Huddingevä­gen 430 har bland annat använts som Kinarestau­rang.
FOTO: JENNIE KROOK KROG. Gamla Huddingevä­gen 430 har bland annat använts som Kinarestau­rang.
 ?? FOTO: JENNIE KROOK ?? STÅR OCH FÖRFALLER. Ann Lunduist tycker det behövs fler bostäder till unga.
FOTO: JENNIE KROOK STÅR OCH FÖRFALLER. Ann Lunduist tycker det behövs fler bostäder till unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden