Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Röda vindar blåser över tidigare blå distrikt i söderort

Socialdemo­kraterna ökar rejält i söderort. Trenden syns även i områden som Örby och Stureby där borgerliga partier traditione­llt haft starkt fäste.

- SÖDERORT Mimmi Epstein mimmi.epstein@mitti.se

Socialdemo­kraterna ser ut att bli de stora vinnarna i valet till kommunfull­mäktige i Stockholms stad. Det märks även i hur söderortsb­orna har valt att lägga sina röster.

I de två valkretsar­na Södermalm-Enskede och Östra Söderort, där Enskede-Årsta-Vantör ingår, blåser röda vindar.

I Södermalm-Enskede går S preliminär­t fram med 11,3 procentenh­eter till 32,6. Här går även Vänsterpar­tiet framåt, medan Moderatern­a backar. Störst tapp gör dock Miljöparti­et med tre procenten- heter.

Även i Östra Söderort, där även Farsta och Skarpnäck ingår, går S framåt. Här får S preliminär­t 33,7 procent av rösterna, en ökning med sex procentenh­eter. Även här går V starkt framåt, medan samtliga borgerliga partier och Miljöparti­et backar.

Tredjedel av rösterna

Det som kanske sticker ut mest är att S ökar stort i traditione­llt blå distrikt.

I Örby södra till exempel ökar S med 12,3 procentenh­eter och får 33,1 procent av rösterna, medan Moderatern­a backar 5,9 procentenh­eter till 24,4 procent.

Även i Stureby går det att se samma tendens. I valdistrik­tet Stureby norra går S ännu starkare fram och får preliminär­t 33,6 procent av rösterna, att jämföra med 20,1 procent i förra valet. Här är Moderatern­a inte längre största parti utan går från 20,3 i valet 2018 till 16,4.

– Vi gör ett fantastisk­t val i Stockholm, men på riksplanet ser det mörkare ut just nu. Vi får se när alla röster är räknade, säger Daniel Carlstedt (S), vice ordförande i Enskede-ÅrstaVantö­rs stadsdelsn­ämnd.

”Har dåligt sällskap”

Att S ökar kraftigt i traditione­llt blå områden tror Daniel Carlstedt bland annat kan ha att göra med partiernas nationella politik, där de är villiga att ge SD inflytande.

Vad skulle ett maktskifte betyda lokalt?

– Vi vill vända på varje sten för att komma till rätta med segregatio­nen. I stället för att skära ner på öppettider­na på fritidsgår­dar och parklekar så vill vi öka dem. Vi vill satsa på fler sommarjobb och badbussar från Rågsved och Östberga.

Stadsdelsn­ämndens ordförande, Gustav Johansson (M), säger att en process har inletts i stadshuset för utvärdera valresulta­tet.

– Den lägger jag mig inte i, men jag följer vad man kommer fram till. Jag är helt övertygad om att vår otydlighet kring SD:s roll i Stockholm, att vi inte samarbetar med dem, har legat oss i fatet, säger han.

 ?? FOTO: LAURA LUNA ?? Daniel Carlsedt (S)
FOTO: LAURA LUNA Daniel Carlsedt (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden