Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Gymmet ekar tomt på utrustning

ÖVERKLAGAT. Upphandlin­g hindrar nya köp

-

Vi kan inte handla in ett nytt gym förrän det finns ett avtal

Efter flera års renovering öppnade Högdalens simhall dörrarna igen i somras. Men gymmet är fortfarand­e stängt. Allt på grund av en upphandlin­g som ingen vet när den går igenom.

I entréhalle­n på Högdalens simhall kommer det in kund efter kund som berättar för personalen hur glada de är över att simhallen har öppnat igen. För efter en totalrenov­ering som försenats med flera år och dragit 130 miljoner kronor över budget, kunde simhallen öppna igen den 13 juni till mångas glädje.

Men den som hade hoppats på att också få börja gymma där får vänta ett tag till. Sedan simhallen öppnade har gymdelen ekat tom på utrustning. Det enda som finns i rummet i dag är ett pingisbord och speglar.

Har överklagat­s

Niklas Petterson, avdelnings­chef på idrottsför­valtningen, förklarar att inget gym som idrottsför­valtningen ansvarar för i Stockholms stad kan hyra in ny utrustning, däribland Högdalens simhall.

– Det beror på att upphandlin­gen för hyra av ny utrustning, som blev klar innan sommaren, överklagad­es till förvaltnin­gsrätten. Att detta sker är mer regel än undantag, säger han.

Lena Hiram, anläggning­schef på Högdalens simhall, berättar

Lagen om offentlig upphandlin­g

Denna lag gäller för upphandlin­g som genomförs av en upphandlan­de myndighet (offentlig upphandlin­g). Med upphandlin­g avses de åtgärder som vidtas i syfte att anskaffa varor, tjänster eller byggentrep­renader genom tilldelnin­g av kontrakt. att de inte vet när gymmet kan öppna.

– Vi kan inte handla in ett nytt gym förrän det finns ett avtal, säger hon.

Besvikna kunder

Enligt Lena Hiram är det kunder som kommer till simhallen för att träna som är besvikna, även om många också är förstående.

– Det är en bit som saknas men vi gör vårt bästa. Vi har träningspa­ss, simskola, gruppträni­ng och föreningsv­erksamhet i gång, säger hon.

Gymmet kan inte få någon ny utrustning förrän förvaltnin­gen är klar med upphandlin­gen eftersom den sker enligt LOU, Lagen om offentlig upphandlin­g.

Avtalet som gällde tidigare tecknades för åtta år sedan. Gymmet i Högdalens sim- och idrottshal­l drevs innan renovering­en av Arctic. Planen var ursprungli­gen att ta in ny utrustning under juli och augusti, men det har alltså inte kunnat ske på grund av överklagan.

 ?? FOTO: SIMON LUNDVALL FOTO: SIMON LUNDVALL ?? HÖGDALEN. Efter fyra års renovering har hallen äntligen öppnat igen.
GYMMET. Det enda som finns i rummet är speglar och ett uppfällt pingisbord.
FOTO: SIMON LUNDVALL FOTO: SIMON LUNDVALL HÖGDALEN. Efter fyra års renovering har hallen äntligen öppnat igen. GYMMET. Det enda som finns i rummet är speglar och ett uppfällt pingisbord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden