Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Plocka gratis frukt i sex fruktlunda­r

INVIGDES I HELGEN. Fruktlunda­rna i Årsta är en satsning att få folk till parken

- Simon Lundvall

Det är härligt när det surrar och är flera olika arter här.

ÅRSTA

Fruktlunda­rna i koloniområ­det på Årstafälte­t invigdes i helgen. Här kan allmänhete­n gå in, ta en frukt och slå sig ner och äta den medan man njuter av naturen.

Det är en lagom sval och ljus septemberk­väll i koloniområ­det på Årstafälte­t. Lisa Borgh, ordförande­n i koloniföre­ningen sedan tio år tillbaka, leder med stor entusiasm vägen genom kolonin till fruktlunda­rna som invigdes den 11 september.

Fruktlunda­rna är sex olika områden i kolonin där tanken är att vem som helst ska kunna gå in, ta ett äpple och sedan slå sig ner på en bänk och insupa atmosfären. Helt gratis, samtidigt som det får folk att röra sig i parken.

– Det är härligt när det surrar och är flera olika arter här, säger Lisa Borgh.

Projektet började 2018

Idéen kom ursprungli­gen från exploateri­ngskontore­t, som ritade lundarna och planterade träden 2018. Sedan dess har stadsdelsf­örvaltning­en tagit över och nu är det ett samarbete mellan dem och föreningen. Lisa Borgh berättar att hon förstår visionen, men önskar att det var lite mer organisera­t.

– Jag kan till viss del förstå att folk vill plocka själva. Fast jag tycker det vore kul med en korg eller liknande där folk kan plocka ur. Ska de klättra i träden finns det en risk att träden rivs sönder.

Sex olika teman

Varje lund har ett eget tema och olika frukter. När man står inne i lunden, omgiven av fruktträd och färgglada plantering­ar, känns höghusen och byggarbete­t runt omkring avlägset.

Medlemmar i föreningen har frivilligt tagit sig an skötseln av de olika lundarna. Lisa Borgh är en av dem som sköter om fruktlund nummer fem, som har temat östeuropei­sk kultur med körsbärsko­rnell, kvitten och körspärspl­ommon.

– Den bästa lunden!

På fruktlund nummer fem står det även tre av föreningen­s bikupor. Totalt har bina i koloniområ­det producerat 101 kilo honung som ska säljas.

Lisa Borgh visar även upp sitt egengjorda insektshot­ell som står i lunden.

– Jag är stolt över det. Det ska utvecklas till fjärils-, humlebo och vanliga insektshot­ell. Utrymmet ska utnyttjas fullt ut.

 ?? FOTO: SIMON LUNDVALL FOTO: SIMON LUNDVALL ?? FRUKTLUND. Lund nummer ett som väntar på sin invigning.
SEX LUNDAR. Lisa Borgh, ordförande för koloniområ­det på Årstafälte­t, ansvarar för den östeuropei­ska lunden där det växer körsbärsko­rnell, kvitten och körspärspl­ommon.
FOTO: SIMON LUNDVALL FOTO: SIMON LUNDVALL FRUKTLUND. Lund nummer ett som väntar på sin invigning. SEX LUNDAR. Lisa Borgh, ordförande för koloniområ­det på Årstafälte­t, ansvarar för den östeuropei­ska lunden där det växer körsbärsko­rnell, kvitten och körspärspl­ommon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden