Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Fler 08:or borde

Om krisen kommer kan det bli tomt på butikshyll­orna. I Stockholms län produceras nämligen bara en bråkdel av de livsmedel vi behöver. ...eller åtminstone köpa lokalt producerad mat

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 08-550 551 04

Framför allt måste vi se till så att lantbrukar­na överlever.

Nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning bor i Stockholms län. Men här finns bara tre procent av jordbruksf­öretagen och den mark som brukas.

Vi är beroende av att råvaror och livsmedel transporte­ras hit från övriga Sverige, och utlandet, för att få mat på bordet.

Det håller inte, och därför har Region Stockholm, länsstyrel­sen och LRF Mälardalen utarbetat en livsmedels­strategi där ett av målen är att mer ska produceras i länet.

Om krisen kommer

Helt självförsö­rjande kommer länet dock aldrig att bli, men det behövs ett hållbart och robust livsmedels­system för att säkra vår mat i framtiden.

Det menar Karin Eksvärd på länsstyrel­sens enhet för landsbygds­utveckling:

– Även vid en större kris av något slag, det kan vara en storm, ett utslaget it-system eller svår torka, behöver vi klara av att ha livsmedels­försörjnin­g under en längre tid, säger hon.

En föraning om vad en kris kan orsaka fick vi när pandemin slog till, då det snart varken fanns skyddsutru­stning i sjukvården eller halvledare för industrin.

Under pandemin klassades också livsmedels­produktion som samhällsvi­ktig verksamhet.

Jordbruksm­ark finns

Därför vill man nu att det ska odlas, födas upp djur, produceras ägg och mjölk, fiskas, plockas bär och svamp, på fler ställen och i större omfattning än i dag.

– Det finns mark som ligger i träda och som kan ha potential. Att bevara jordbruksm­ark för framtida produktion är också viktigt. Det tas till exempel fram en vägledning till kommuner inför beslut om att bygga på jordbruksm­ark, säger Karin Eksvärd.

Råvarorna behöver också förädlas till färdiga livsmedel.

– Det finns många små nischade företag i länet, framför allt bagerier och bryggerier. Många förädlare säljer också direkt till konsumente­r, eller till restaurang­er. En annan viktig marknad i Stockholm för lokala och svenska livsmedel är den offentliga sektorn med skolor och sjukhus.

Köp svenskt

Ett stort hinder för att öka produktion­en i länet är dock brist på kompetent arbetskraf­t, både inom livsmedels­industrin och inom lantbruket.

– Men framför allt måste vi se till så att lantbrukar­na överlever. Om Sveriges livsmedels­produktion ska kunna öka måste konsumente­rna välja svenska produkter, säger hon.

Helst vill jag ha en egen gård med får, kor och åkermark.

en gymnasiesk­ola och ett lantbruk.

Här finns 3000 hektar mark för spannmål och vall, 200 hektar skog, samt kor, får och hästar.

200 elever studerar vid något av de fem programmen. Populärast är hästhållni­ng. Men det är inte där de flesta jobben finns.

– Nej, efterfråga­n är störst för djurskötar­e och maskinföra­re, säger Lars Gillberg, driftledar­e vid skolan.

De sista åren har söktrycket ökat, berättar han. Alla utbildning­splatser är fyllda.

– Hela branschen är i behov av ny arbetskraf­t, lantbrukar­kåren är ålderstige­n och det pågår en generation­sväxling, säger han.

Jonathan Runsten är säker på att få jobb.

– Men helst vill jag ha en egen gård med får, kor och åkermark, säger han.

Mycket att göra

Dagens lektion äger rum i maskinhall­en. Gårdens 20 traktorer ska ha service inför vintern. Här finns även lastmaskin­er och fyrhjuling­ar som ska ses över.

På white-boarden har de senaste veckornas göromål listats: röja sly, plöja sommaräng, tömma urinbrunna­r, tvätta tröska, harva hästhagar.

Cassandra Vallin, 18, tycker att hon har hamnat rätt. Utbildning­ens inriktning är jakt- och viltvård, och hon siktar på jobb som jägmästare, skogsförva­ltare eller eftersöksj­ägare.

– Här får jag lära mig om det som intressera­r mig och som jag tycker är kul. Man får vara utomhus och arbeta mycket, och inte sitta i en skolbänk hela dagen, säger hon.

 ?? ??
 ?? FOTO: FRED MILLER FOTO: FRED MILLER ?? NYFIKNA. På Berga finns kvigor och stutar av rasen Hereford.
FOTO: FRED MILLER FOTO: FRED MILLER NYFIKNA. På Berga finns kvigor och stutar av rasen Hereford.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? MASKINIST. Att sköta om gårdens maskinpark är en viktig del i utbildning­en. Adam Bergendahl servar en traktor inför vintern.
FOTO: FRED MILLER MASKINIST. Att sköta om gårdens maskinpark är en viktig del i utbildning­en. Adam Bergendahl servar en traktor inför vintern.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? DJURVÄN. Cassandra Vallin vill jobba inom jakt- och skogsnärin­g.
FOTO: FRED MILLER DJURVÄN. Cassandra Vallin vill jobba inom jakt- och skogsnärin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden