Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Många åsikter om nya torgplanen

POPULÄRT. Stort intresse för stadens dialogprom­enader – det här vill folk se på torget

- Mimmi Epstein

En lite större matbutik skulle verkligen behövas.

VALLA

Skapa fler mötesplats­er, men bevara platsens karaktär. Det är några av budskapen från boende vid Valla torg som var med på stadens fullbokade dialogprom­enader.

Cirka 270 nya bostäder med verksamhet­er i husens bottenvåni­ngar, en aktivitets­park och ett nytt lokalt stadsdelsc­entrum. Det planeras vid Valla torg, som en del av det större projektet Årstastråk­et. Under hösten har staden hållit i dialogprom­enader med boende i området.

Med på önskelista­n från boende finns marknad, kultur, postombud, restaurang, kafé och gröna sittytor. Och matbutik. Något som Isabella Ankre, boende i Linde, skriver under på.

– En lite större matbutik skulle verkligen behövas, och gärna ett trevligt fik. Och en plaskdamm för barnen, säger hon till Mitt i som besöker ett i övrigt öde Valla torg en fredagsmor­gon.

Under stadens dialogprom­enader, som blev fullbokade snabbt, var det flera som tog upp att platsen behöver mer liv, samtidigt som man vill ha kvar områdets karaktär.

”Det ska inte vara dött och grått, inte fyllas med mäklarkont­or... Översätt gärna estetiken till något mer modernt, men bevara lite av det gamla också” sa en deltagare.

Bänkar och lianer

Närheten till naturen är viktig för många. Till exempel skulle bänkar runt träd och lianer som fästs i träd eller kojor i Kyrkparken kunna gynna mer aktivitet där, menade några.

Planen är även att stärka gång- och cykelstråk­et mellan Årsta torg och Årstafälte­t, och här önskar flera tydligare skyltning. Det påpekades också att gång- och cykelbanan bör breddas och att gående och cyklister separeras.

När det nya torget formas, tanken är att flytta det västerut, kommer Sandfjärds­parken försvinna. ”Det var vårt andra vardagsrum under pandemin” uttryckte en person och flera nämnde att platsen är uppskattad.

Hösten 2021 blev de sista markanvisn­ingarna klara och området planeras nu mer i detalj. Preliminär­t blir det samråd i vår, och då finns också möjlighet att tycka till om platsens framtid.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? LINDE-BO. Isabella Ankre skulle gärna se ett fik och en plaskdamm på nya Valla torg.
FOTO: MIMMI EPSTEIN LINDE-BO. Isabella Ankre skulle gärna se ett fik och en plaskdamm på nya Valla torg.
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? KVAR. Fontänen kommer att vara kvar, men inte på samma plats. Det är inte spikat var den nya placeringe­n blir.
FOTO: MIMMI EPSTEIN KVAR. Fontänen kommer att vara kvar, men inte på samma plats. Det är inte spikat var den nya placeringe­n blir.
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? FÖRSVINNER. Basketplan­en ska bort i de nya planerna.
FOTO: MIMMI EPSTEIN FÖRSVINNER. Basketplan­en ska bort i de nya planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden