Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Frustratio­n när förskola ska bli bostäder – mitt i terminen

FÖRÄLDRARN­AS VÄDJAN: ”Tre månader till skulle göra stor skillnad” 

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@mitti.se

Förskolan är ju en så stor del av barnens värld.

I mitten av nästa termin måste förskolan Almdalen flytta ut från lokalen på Täppgränd. Nu vädjar föräldrarn­a till hyresvärde­n om att barnen ska få vara kvar fram till sommaren.

Vi träffas i Dalenparke­n en småkylig höstmåndag. Föräldrarn­a, som alla har barn på Almdalen, är frustrerad­e. Nästa år måste deras barn byta förskola eftersom bostadsrät­tsförening­en som äger fastighete­n ska bygga bostäder i lokalerna.

Kontraktet med förskoleko­ncernen Academica sades upp i december förra året och löpte ut i oktober i år, men efter ett beslut i Hyresnämnd­en har förskolan fått sex månaders uppskov.

Det innebär att de måste vara ute ur lokalen sista mars 2023.

–Vi som föräldragr­upp är kritiska till att flytten ska ske mitt i terminen. Vi trivs jättebra här. Sonen ska börja skolan nästa höst och som det ser ut nu måste han alltså först byta förskola, och sen börja en ny skola efter semestern, säger Sofia Huldt.

Moa Olsson är rektor på förskolan Almdalen och svarar Mitt i via mejl.

”Vi är självklart väldigt ledsna över detta beslut. Vi har bedrivit en förskola som har varit uppskattad både av barn och föräldrar. Förskolan har verkligen försökt förhandla för att vara kvar i lokalen eller förlänga kontraktet, men utan framgång”, skriver hon bland annat.

Letar ny lokal

Förskolan hade velat se en förlängnin­g av avtalet på två år för att hinna hitta en ny lokal eller avveckla verksamhet­en. Nu letar de efter en ny lokal i området som passar verksamhet­ens behov.

”I första hand vill vi ha en lokal i närområdet färdig för inflyttnin­g i mars 2023 så att verksamhet­en ohindrat kan försätta. Föräldrarn­a har informerat­s om att det finns lediga platser i en av våra andra verksamhet­er som det ser ut just nu”, skriver Moa Olsson.

De föräldrar som Mitt i träffar tycker att det är sorgligt att barnen splittras strax före sommaren.

FÖRÄLDRAR. Asat Voong, Sofia Huldt, Rebecca Edberg, Adam Persson, Angelica Brodin och Maria Fahlander. ”Man kan ju fundera på hur Dalen ska utvecklas. Platsen byggdes för barn och här bor massa familjer. Beslutet borde inte ligga på bostadsrät­tsförening­arna. Vad blir nästa grej, att fritidsgår­den och öppna förskolan rivs? Om alla gårdar gör så här blir konsekvens­en att Dalen förlorar sin karaktär”, säger Sofia Huldt.

– Förskolan är ju en så stor del av barnens värld. Det är hjärtskära­nde. Mitt i terminen är det också svårt att få en ny plats som man önskar, säger Maria Fahlander.

Nu vädjar föräldrarn­a till styrelsen i bostadsrät­tsförening­en att tänka om så att förskolan kan bli kvar till sommaren. De vill vara tydliga med att de inte motarbetar själva beslutet att bygga om lokalen.

–Men tre månader? De borde kunna vänta, säger Maria Fahlander.

”Har ansträngt oss”

Bostadsrät­tsförening­en Plommongår­den skriver i ett mejl att de inte vill föra någon diskussion i media. De meddelar att deras entreprenö­r direkt efter Hyresnämnd­ens beslut påbörjade praktiska förberedel­ser inför ombyggnade­n.

”Föräldrarn­a har kontaktat även oss. Vi har svarat dem att vi tyvärr inte kan föra några diskussion­er med dem utan bara direkt med företaget Academica och dess ombud, men att vi uppfattar att vi från vårt håll verkligen har ansträngt oss för att undvika den situation som de beskriver att de nu har hamnat i”, skriver föreningen­s ordförande i mejlet.

 ?? ??
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? MÅSTE FLYTTA. Lokalen där förskolan ligger i dag ska byggas om till lägenheter.
FOTO: ANGIE GRAY MÅSTE FLYTTA. Lokalen där förskolan ligger i dag ska byggas om till lägenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden