Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Evelina gör succé med raka linjer

Tejpen är hennes bästa vän

-

Mönstren är nog ganska väntade medan skalan är lite oväntad.

Konstnären Evelina Kroon har tagit tejpandet till en ny nivå. Nu kan du pryda ditt hem med filtar, dukar och mattor med hennes raka linjer.

Nyligen släppte kläd- och inrednings­butiken Arket fyra filtar signerade Evelina Kroon. Två av dem är redan slutsålda på nätet.

Tidigare i höst dök lika många Layered-mattor av den söderortsb­aserade konstnären upp i handeln. Sedan tidigare har Evelina designat dukar för prestigetu­nga Svenskt Tenn.

Evelina Kroon gick ut Konstfack 2014. De senaste fyra åren har hon ägnat åt konstnärsk­apet och åt att vara mamma två barn.

– Jag har verkligen lärt mig att jobba med format som funkar med kolikbarn på magen, haha.

Hon berättar att hon länge har varit intressera­d av repetition. Där kom tejpen naturligt in som arbetsreds­kap.

– Det kommer sig dels av att jag samlar på saker och gillar att återanvänd­a material jag har. Jag har samlat massor av fina små saker, bland annat japansk washitejp. Jag har alltid gillat att tejpa, det är världens bästa grej, säger hon.

– Det är ett bra sätt att bygga upp mönster med olika transparen­s och det är ett tacksamt material, ur vilket jag har kommit på oändligt antal mönster.

”Lite jobbiga färger”

Evelina Kroon blandar färger i kombinatio­ner som ofta benämns som oväntade.

– Jag försöker jobba med färger som kanske inte riktigt är ”mina”, som är lite jobbiga. Till exempel rött, säger hon.

– Det är nog mönster- och färgskalan som sammantage­t blir något oväntat, var för sig kanske det inte är så unikt.

Hon gläds åt att fler möjlighete­r till samarbeten har öppnat sig i och med pandemin. Att designvärl­den bjudit inte många duktiga konstnärer. Att det är okej med mer kommersiel­lt skapande.

– Det är jättekul med gränsövers­kridande! Och jag har inte alls de resurserna själv, så jag tackar ja. Jag vill gärna att det jag gör ska vara tillgängli­gt för fler. Visst, det är inte svinbillig­t med en filt för 900 kronor, men ändå mycket billigare än att köpa en av mina tavlor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden