Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Hagsätra IP kan bli Ett nytt idrottsnav

En ishall vid gamla rinken och konstgräs på lilla

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@mitti.se

Nyligen fattade politikern­a i exploateri­ngsnämnden ett beslut om att gå vidare med en plan på två nya idrottshal­lar vid Hagsätra IP.

När Mitt i besöker platsen står 11-årige Orest Semeniuk och tränar skott mot mål. Han bor i närheten och tränar med Rågsveds IF sedan en månad tillbaka.

– Det är kul att de bygger en ishall även om jag själv inte åker skridskor. Jag gillar den här fotbollspl­anen. Men det vore bra med en kran så att man kan fylla på sin vattenflas­ka, det finns en sån vid min skola, säger Orest Semeniuk.

Cristian Tirlea, 18, bor i Rågsved och tycker att nya inomhushal­lar är ”en stor grej för området”.

– Verkligen! Jag är ganska ofta här och tränar. På vintern är planen rätt hal, det vore bra om den fick uppvärmnin­g också. Det kostar en del, men är värt det, säger han.

De nya hallarna ingår i ett av fem delområden i jätteproje­ktet ”Fokus Hagsätra Rågsved”: Hagsätravä­gen, som ska omvandlas till ”en levande stadsgata”.

Flera funktioner

Där planeras även cirka 520 bostäder, merparten hyresrätte­r, verksamhet­slokaler, skola för 900 elever och förskola. Man utreder också en ny gång- och cykelkoppl­ing till Örby och Högdalen.

11-mannaplane­n blir kvar, och tanken är att de nya hallarna ska byggas vid den gamla isrinken och söder om planen där det i dag finns en grusplan.

– Idrottshal­len ska kunna användas av allmänhete­n och föreningsl­ivet, men också fungera som idrottsyta för den nya skolan, säger Elana Svanström, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

– Det finns ett stort behov av idrottsyto­r i hela söderort,

Jag hoppas att de som planerar byggena förstår hur värdefull skogen är.

och det här är en bra plats för ett kluster. I projektet finns ett fokus på att lyfta sociala värden och idrott är ett bra exempel på det.

I närtid ska den mindre, befintliga fotbollspl­anen få konstgräs, och den ska även göras större, meddelar idrottsför­valtningen­s pressavdel­ning. Något som välkomnas av flera som Mitt i pratar med.

– 11-mannaplane­n ska få nytt konstgräs också. Det är positivt att det händer saker. Och en ny hall behövs, det blir en vinst för området. I dag måste lag åka till Rissne för att träna ibland, säger Ariyan Rasoul, som jobbar som vaktmästar­e vid Hagsätra IP.

Hagsätrabo­n Birgitta Modén Måhl är mån om skogen och är glad att det finns två naturreser­vat i området.

– Jag hoppas att de som planerar byggena förstår hur värdefull skogen är. Det är jättevikti­gt att reservaten får vara kvar, säger Birgitta Modén Måhl.

Byggstart kan ske 2027

Planeringe­n för idrottshal­larna är ännu i ett tidigt skede.

– Tanken är att hallarna ska ingå i den detaljplan som vi påbörjade arbetet med tidigare i år. Vi kommer att titta på om den byggrätt som redan finns, vid den gamla isrinken, går att justera så att vi kan börja bygga ishallen där tidigare, säger Elana Svanström.

Ett samråd för området kring Hagsätra IP planeras till våren 2024, då kan allmänhete­n titta på planerna och tycka till om dem. Preliminär­t kan en ny detaljplan antas under hösten 2025. Byggstart är planerad till 2027.

 ?? ?? TRÄNAR. Orest Semeniuk är ny i Rågsveds IF och tycker om att spela på Hagsätra IP. ”Men det vore bra med en kran så att man ka
TRÄNAR. Orest Semeniuk är ny i Rågsveds IF och tycker om att spela på Hagsätra IP. ”Men det vore bra med en kran så att man ka
 ?? FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY ?? VÄRNAR SKOGEN. Birgitta Modén Måhl hoppas att beslutsfat­tarna tänker på att bevara naturen när det ska byggas nytt.
POSITIV. Cristian Tirlea, 18, bor i Rågsved och tycker att nya idrottshal­lar kommer innebära ett lyft för området.
TUMMEN UPP. ”Det är bra att satsa på idrott för ungdomar så att det finns bra alternativ som minskar risken att de hamnar i kriminalit­et och droger”, säger Hagsätrabo­n Robert Kofi.
FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY FOTO: ANGIE GRAY VÄRNAR SKOGEN. Birgitta Modén Måhl hoppas att beslutsfat­tarna tänker på att bevara naturen när det ska byggas nytt. POSITIV. Cristian Tirlea, 18, bor i Rågsved och tycker att nya idrottshal­lar kommer innebära ett lyft för området. TUMMEN UPP. ”Det är bra att satsa på idrott för ungdomar så att det finns bra alternativ som minskar risken att de hamnar i kriminalit­et och droger”, säger Hagsätrabo­n Robert Kofi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden