Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Det lackar mot jul – och marknader

VÄLBESÖKT. ”Blir trevlig julstämnin­g”

- Emma Widebäck

Det brukar bli mycket mingel.

SÖDERORT

Snart står julen för dörren och de lokala aktörerna i Årsta-Enskede-Vantör samlar sina krafter för att ställa till med julmarknad­er i området.

I Enskede väntar två olika julmarknad­er. Enskedepar­kens bageri arrangerar en av dem, den första advent i Enskedepar­ken, en tradition sedan 2014.

– Vi från bageriet kommer sälja pepparkaks­deg och saffransbu­llar bland annat, säger William Tungelsted­t som är kaféansvar­ig på bageriet.

På marknaden kommer det även finnas bord med bland annat korvförsäl­jning, julkort och smyckesför­säljning.

– Det brukar bli väldigt mycket folk och trevlig julstämnin­g, säger William Tungelsted­t.

Lämnar över stafettpin­nen

För 34:e året i rad anordnas även Gamla Enskedes julmarknad. Tommie Lindström

har varit arrangör i elva av de åren.

– Jag tror det blir bra stämning eftersom det är så blandat här. Det är inte som på Stortorget med enbart etablerade hantverkar­e. Hit kommer en blandning av skolklasse­r som säjer våfflor och riktiga hantverkar­e.

I år blir sista gången som Tommie Lindström arrangerar julmarknad­en i Gamla Enskede.

– Jag är 76 år för tusan, det får vara någon måtta på eländet. Nej, jag skojade, det är jättekul men jag är noga med att det ska vara organisera­t och det tar energi. Men det är roligt att ha kontakt med folk. Det brukar bli mycket mingel, folk kommer och snackar och man träffar gamla vänner.

Det blir även två julbasarer i Vantörs församling i

Hagsätra och i Vantör. Jennie Wall är ny kyrkoherde i församling­en sedan i augusti och har ansvar för båda basarerna.

– Det blir julsånger, lotteri och försäljnin­g av fika och hantverk. Kyrkan har en stark tradition av att hålla i basarer, vi gör det som en det av vårt insamlings­arbete, säger hon.

Pengar till utsatta flickor

I år samlas pengar in till flickor som utsätts för könsrelate­rat våld som tvångsäkte­nskap eller könsstympn­ing.

– Jag tror att det finns ett starkt behov hos människor att på något vis bidra. Man kan komma till julbasaren och köpa ett hantverk i julklapp till någon, samtidigt som man ger en gåva till någon som behöver det.

Jennie Wall hoppas att många kommer till basarerna.

– Jag hoppas på en stunds samvaro och gemenskap. Såklart hoppas jag även att vi kan göra skillnad med vår insamlings­kampanj.

 ?? ARKIVFOTO: PRIVAT ?? 120 VERKSAMHET­ER. Så många deltar i Gamla Enskede julmarknad. Arrangören Tommie Lindström har i år fått tacka nej till 20 verksamhet­er som inte fått plats.
ARKIVFOTO: PRIVAT 120 VERKSAMHET­ER. Så många deltar i Gamla Enskede julmarknad. Arrangören Tommie Lindström har i år fått tacka nej till 20 verksamhet­er som inte fått plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden