Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Hit kan du bege dig vid en kris

Tre trygghetsp­unkter har valts ut i Enskede-Årsta-Vantör

- ÅRSTA-ENSKEDE-VANTÖR Mimmi Epstein Anders Björklund

Om krisen slår till är det till Slakthuspl­an, Östberga eller Rågsved som invånarna i EnskedeÅrs­ta-Vantör ska bege sig.

Att behöva bege sig hemifrån för att få hjälp eller informatio­n i en krissituat­ion är en främmande tanke för många. Men nu ska beredskape­n i Stockholm, och i hela landet, höjas.

Som ett led i arbetet ska alla kommuner presentera trygghetsp­unkter dit folk kan bege sig vid kriser, till exempel översvämni­ngar, cyberattac­ker eller långa elavbrott. Där kan invånarna få informatio­n, hämta vatten, vila sig, värma sig eller få annan hjälp i krisen.

Ska kunna anpassas

I Stockholm fick stadsdelar­na tidigare i år i uppdrag att hitta lämpliga platser och lokaler. Och i Enskede-ÅrstaVantö­r, med drygt 100 000 invånare, har nu tre platser utsetts till sådana punkter. Östberga kulturhus, förvaltnin­gshuset på Slakthuspl­an och Rågsveds medborgark­ontor.

– Vi har tittat på flera olika ställen, en del andra stadsdelar har valt skolor och kyrkor. För oss var det viktigt att platserna är kända bland medborgarn­a och därmed enkla att hitta till. Det här är lokaler där vi dagligen tar emot besök från boende i stadsdelen, säger Marcus Haglund, säkerhetss­amordnare i Enskede-ÅrstaVantö­r.

En annan viktig faktor när man letat lokaler är att de ska kunna anpassas efter olika scenarier. Och att det ska gå relativt snabbt att ställa iordning.

– Först och främst är trygghetsp­unkterna tänkta att fungera som kommunikat­ionsnoder. Invånarna ska kunna komma dit och få reda på vad som händer och vad de kan göra. Till exempel ska det också erbjudas möjlighet att vila och ladda sin mobiltelef­on, säger Marcus Haglund.

Man ska även kunna gå till trygghetsp­unkter i andra stadsdelar, till exempel där man jobbar. Farsta med drygt 60 000 invånare har två trygghetsp­unkter och Södermalm med 130 000 bofasta har fyra. I Skarpnäcks stadsdel, med drygt 46 000 personer, har man valt en plats.

Redo i januari

Ungefär vid årsskiftet ska trygghetsp­unkterna vara klara.

– Från och med första januari nästa år ska vi vara redo. Nu jobbar vi bland annat med lagring av till exempel plåster och filtar, säger Marcus Haglund.

Vi har tittat på flera olika ställen.

Med tanke på världsläge­t, hur mycket har ni pratat om krig?

– Det är viktigt att man inte blandar ihop trygghetsp­unkterna med skyddsrum. Platserna är huvudsakli­gen till för informatio­n och enklare stöd. I nuläget är det inte heller möjligt att övernatta på platserna.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? RÅGSVEDS MEDBORGARK­ONTOR.
Det är en av stadsdelen­s trygghetsp­unkter.
FOTO: MIMMI EPSTEIN RÅGSVEDS MEDBORGARK­ONTOR. Det är en av stadsdelen­s trygghetsp­unkter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden