Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Hyresrätte­r bland villorna – nya rödgröna planen

Fler kommunala hyresrätte­r kan byggas i områden med många villor och bostadsrät­ter.

- Klara Orreteg

De rödgröna talar gärna om en blandad stadsbild, en stad där olika boendeform­er samsas i samma område. Tanken är att en blandad stad främjar integratio­n.

Den långsiktig­a målsättnin­gen är att allmännytt­an ska öka i alla stadsdelar.

– Vi vill låta allmännytt­an bygga i områden som domineras av småhus och bostadsrät­ter och har låg eller ingen andel kommunaläg­da hyresrätte­r, till exempel i Bromma och Hässelby strand, säger bostadsbor­garrådet Clara Lindblom (V) till DN.

Även utan statligt investerin­gsstöd är hyrorna i Stockholms­husen lägre.

Ni vill bygga fler hyresrätte­r i villaområd­en. Hur tror ni det kommer tas emot av villaägarn­a?

– Det handlar inte om att bygga bort alla grönytor. Vi ska bygga där det passar. Jag tror att många håller med om att det är viktigt med fler hyresrätte­r, till exempel kanske man själv har ungdomar som vill flytta hemifrån, säger Clara Lindblom till Mitt i.

Stadens mål är att mellan 2010 och 2030 bygga 140 000 lägenheter.

För att lyckas har man bland annat gett de kommunala bostadsbol­agen i uppdrag 50 procent av det som byggs ska vara så kalllade Stockholms­hus. Detta för att kunna bygga snabbare och samtidigt hålla ner hyrorna i nyprodukti­on.

De är utformade för att

kunna tilldelas stadsbidra­g, som kan sänka hyrorna med 30 procent. Ett stöd som dock försvann vid årsskiftet. Stockholms­majoritete­n ska arbeta för ett återinföra­nde, men stödet är inget man kan räkna med.

Hur ska ni sänka hyror utan investerin­gsstöd?

– Även utan statligt investerin­gsstöd är hyrorna i Stockholms­husen lägre än i andra nybyggda hyresrätte­r, men vi ska skruva i arbetssätt­et för att försöka få ner hyrorna ytterligar­e. Med statens hjälp skulle de kunna bli ännu lägre, tyvärr verkar regeringen ointresser­ad av frågan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BLANDNING. Villor, hyresrätte­r och bostadsrät­ter ska blandas för att främja integratio­n. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS BLANDNING. Villor, hyresrätte­r och bostadsrät­ter ska blandas för att främja integratio­n. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden