Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Enskedebo om snöröjning­en: ”Katastrof”

DRÖJDE. Snövallar på trottoarer i flera dagar

- Emma Widebäck emma.wideback@mitti.se

Man får känslan av att man inte prioritera­r Enskede.

När första snön föll för ett par veckor sedan halkade snöröjning­en efter på flera håll i staden.

– Det känns som att Gamla Enskede är väldigt bortglömt varje år, säger Dan Tilander som bor i området.

GAMLA ENSKEDE

När Mitt i besöker Gamla Enskede på fredagen 25 november, några dagar efter att den första snön för vintern fallit, är trottoarer­na hala och fulla med snö.

Sabine Rosenthal är en av alla dem som försöker ta sig fram. Hon kom precis från Sandsborgs tunnelbana för att hälsa på sin dotter och sitt barnbarn i Enskede. Där hon bor i Handen är det redan skottat och enkelt att ta sig fram.

– Jag undrar varför det är så olika på olika ställen. Min dotter som bor här i närheten kom inte ut med barnvagnen och sin tvåmånader­s bebis i går.

Dan Tilander har bott i Enskede sedan 2009 och upplevt många vintrar i området. Han tycker att snöröjning­en i Enskede ofta faller mellan stolarna.

– Det känns som att Gamla Enskede är väldigt bortglömt varje år. Många vägar är snöfria på andra ställen nu, men här ligger stora snösjok kvar.

Han tycker att det brukar vara så här varje år.

– Det är katastrofd­åligt varje vinter. Man får känslan av att de inte prioritera­r Enskede, varför kommer de inte hit?

Mer snö än väntat i år

Orsaken till att det tagit sådan tid med snöröjning­en är främst att det var ovanligt mycket snö som kom på en gång, säger Malinda Flodman, pressansva­rig på trafikkont­oret i Stockholms stad.

– Vi fick denna gång inte ett vanligt snöfall. Beredskape­n är anpassad för de flesta snöfall och vanligtvis brukar det gå bra, men nu kom det mycket snö på kort tid och vi har inte hunnit med.

I Stockholms stad finns en viss prioriteri­ngsordning för snöröjning. Först prioritera­s trafiklede­r, bussgator och högtrafike­rade huvudgator.

Gamla Enskede har många villagator, vilket är de gator som brukar prioritera­s sist.

– De är även svårast att nå, ofta är de smala med ont om plats att lägga snövallar på och bilar i vägen.

Malinda Flodman beklagar att snöröjning­en tagit sådan tid i år.

– Det är inte bra att det ser ut så här, så här länge ska man inte börja vänta. Sedan att det finns snöhögar är normalt, vi kan inte ta bort allt men det ska såklart inte ligga i vägen.

 ?? ??
 ?? FOTO: EMMA WIDEBÄCK ?? VINTER. För många var det i förra veckan svårt att ta sig fram i Gamla Enskede dit snöröjning­en inte hunnit.
FOTO: EMMA WIDEBÄCK VINTER. För många var det i förra veckan svårt att ta sig fram i Gamla Enskede dit snöröjning­en inte hunnit.
 ?? ?? FÖRUNDRAD. Handenbon Sabine Rosenthal på väg att besöka sin dotter i Gamla Enskede. ”Jag undrar varför det är så olika på olika ställen”, säger hon.
FÖRUNDRAD. Handenbon Sabine Rosenthal på väg att besöka sin dotter i Gamla Enskede. ”Jag undrar varför det är så olika på olika ställen”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden