Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Julmatsäls­karen Beppe är ”Årets lussekatt”

- Anders Björklund

Beppe är Årets lussekatt i söderort. Och man måste hålla koll på honom. Det gäller både julmaten som ställs fram och utflykter från balkongen på tredje våningen. BJÖRKHAGEN

Han föddes hemlös vid en snabbmatsr­estaurang i Småland. Och kanske var det här det stora intresset för människoma­t grundades. Via ett katthem i Eskilstuna fick Beppe tolv veckor gammal ett hem i Björkhagen.

–Han är alltid med när vi lagar mat eller bakar. Och han brukar sitta på sin egen stol vid bordet när vi äter. Bilden där han spanar in lussekatte­rna är därför en klassisk Beppe-bild, säger matte Olivia Olsen.

Fyraårige kattkompis­en Bosse som också bor i lägenheten i Björkhagen är lite mer delikat i sin framtoning. Men det går liksom inte att lämna Beppe ensam i köket – för då händer det grejer.

– Det försvinner mat. Han är mycket, mycket glad i människoma­t. En gång åt han upp en hel påse med tortillabr­öd.

Därför gäller det för Olivia, Gunnar, Alvar och Einar att hålla koll på tvåårige Beppe där hemma. Även på andra sätt. Två gånger har han nämligen gjort utflykter från balkongen trots skyddsnät.

En gång ramlade han ner och tryckte under en pizzerias veranda i ett dygn. En annan gång, när familjen verkligen trodde att Beppe var borta, hade han klättrat upp på hustaket.

– Vi fick ringa fastighets­skötaren när det blivit morgon och lockade på honom från en lucka i taket. Han satt där med en förbannad mås som gjorde utfall. Men när vi lockade hoppade han ner till balkongen igen.

Vad tänker då Beppe om vinsten, undrar vi.

– Det är väl självklart. Han tog det för givet.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? JULBAK. Beppe finns med i julstöket. Med en blick som om en mus ska fångas spanar han in lussekatte­rna. Men julskinka och köttbullar verkar ändå vara favoritern­a.
FOTO: LÄSARBILD JULBAK. Beppe finns med i julstöket. Med en blick som om en mus ska fångas spanar han in lussekatte­rna. Men julskinka och köttbullar verkar ändå vara favoritern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden