Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Kurator online för unga läggs ned

STOPP. Länets kommuner hittar inga lösningar

-

Är du mellan 12 och 23 har du kan du kunnat chatta med en kurator hos ungdomsmot­tagningen via Alltid öppet. Men nu ska tjänsten bort.

STOCKHOLM

”Jag har ingen att prata med. Livet är inte lika roligt nu som det var förut”.

Meddelande­t är skrivet till Ungdomsmot­tagningen onlines kurator. Mitt i natten, när mörkret får ensamheten att växa. Tillgängli­gheten är en av de stora och viktiga fördelarna med den digitala tjänsten, säger kurator Lisa Edblom Hörnsten.

– För många är det ett enormt kliv att våga ta sig till ungdomsmot­tagningen och sitta i ett väntrum med andra ungdomar, för att sedan öppna upp sig för någon man inte känner om det som är allra jobbigast. Att kunna skriva från det trygga rummet hemma kan då kännas lättare.

Men den tillgängli­gheten kan snart vara borta, för efter nyår ska kuratordel­en hos UM online stängas ner.

– Det regnar in chattar och hade jag haft fler kuratorer hade alla haft fullt upp. Och det är de som inte annars hade sökt, som skriver. Det är det som är så sorgligt. Vi vet ju att de inte kommer ringa klockan elva på telefontid­en, säger enhetschef Sofia Strand.

Måste vara anonym

Så, hur blev det så här? Det hela bottnar i ett tvådelat huvudmanna­skap. På ungdomsmot­tagningen jobbar barnmorsko­r och läkare i regionens regi. I en juridisk utredning 2019 kom man fram till att kuratorern­a skulle ligga under kommunen.

En kurator under kommunen lyder under socialtjän­stlagen, vilket betyder att man inte får föra journal och att alla som hör av sig ska vara anonyma. Det i sin tur betyder att den nuvarande formen med en digital ungdomsmot­tagning i appen Alltid öppet, inte fungerar. Där måste du logga in med bank-id och blir alltså allt annat än anonym.

Det senaste året har man löst det genom projektpen­gar från regionen där man kunnat behålla kuratorern­a i regionens regi. Men nu beviljar regionen inte mer medel och de 26 kommunerna i länet har inte kommit fram till några egna lösningar. Alltså kommer det inte finnas någon digital kuratortjä­nst för ungdomar efter nyår.

– Det vore bra om det fick vara som det är till dess att kommunerna har en färdig lösning. Det är min förhoppnin­g, säger Lisa Edblom Hörnsten.

– Jag kommer inte ge mig förrän ungdomarna får det de har rätt till. Jag kommer inte ge mig, säger Sofia Strand.

” Jag kommer inte ge mig förrän ungdomarna får det de har rätt till.

 ?? FOTO: UMO FOTO: KLARA B ORRETEG ?? HJÄLP. Att få skriva av sig i en chatt kan vara ett viktigt steg framåt.
NATT. Många hör av sig via chatten under sena kvällar och nätter, och kuratorern­a svarar inom 24 timmar.
FOTO: UMO FOTO: KLARA B ORRETEG HJÄLP. Att få skriva av sig i en chatt kan vara ett viktigt steg framåt. NATT. Många hör av sig via chatten under sena kvällar och nätter, och kuratorern­a svarar inom 24 timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden