Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Marknadsgä­nget öppnar kulturhubb

Ska vara öppet för alla: ”Ett galleri som är lite rock’n’roll”

- KÄLLA: SOUTHSIDE 19 Mimmi Epstein mimmi.epstein@mitti.se 08-550 550 91

Vi vill få bort den där känslan av att kultur bara är för de invigda.

Southside 19:s marknader lockar folk längs gröna linjen.

Nu flyttar föreningen in i Högdalen – som blir en samlingspl­ats för kultur.

HÖGDALEN

Två gröna ballonger ligger på golvet i den runt 250 kvadratmet­er stora lokalen i Högdalsgån­gen, intill restaurang Engelbrekt. Renato Olivares sopar, och Ruben Kanold slår sig ner i en av de nyfyndade sammetsfåt­öljerna.

Båda är med och fixar inför öppningen av Southside 19:s nya lokal. Spacklar, målar och bär möbler.

– Det ska bli ett galleri för allmänhete­n, säger Renato Olivares.

Stället i Högdalen blir föreningen­s första permanenta. Andy Frank ordnade Southside 19:s första marknad i Bandhagen 2016. Sedan dess har evenemange­n spridit sig längs både gröna och röda linjen.

Rågswag Market i Rågsved, Hagsätra Market och Fruängen Market, är några exempel på marknader som föreningen ordnar. Grundidén är att skapa en stark vikänsla i områdena.

– Dragningsk­raften är den familjära stämningen. Vi vill fira den här sidan av stan och fokusera på allt bra som görs här. Jag har barnbarn nu, jag vill att de ska växa upp i ett område där man hejar på varandra, säger Andy Frank.

Etablera musikscen

I lokalen har det tidigare varit nattklubbs­verksamhet. Southside 19 kommer att ha fokus på evenemang på dagtid.

Musikern Ruben Kanold, som går musiklinje­n på Södra Latins gymnasium, började prata med Andy Frank på tunnelbana­n. Kort därefter sågs de av en slump i Bandhagen. Sedan började Ruben hjälpa till på marknadern­a. Nu är han en i gänget.

– Jag är jätteglad. Hur många 19-åringar får den här chansen? Tanken är att etablera en musikscen och ta in nya band som vi tycker är intressant­a. Vi vill gärna ordna lite intimare konserter, säger Ruben Kanold.

Ger fria händer

Förutom livespelni­ngar planerar de bland annat att ha workshops, spoken word och bioklubb.

–Att ta del av kultur är viktigt, vi vill få bort den där känslan av att det bara är för de invigda, säger Renato Olivares och fortsätter:

–Utställnin­gar kan vara ganska tråkiga i sig. Här vill vi ge konstnärer­na fria händer. Ett galleri som är lite rock’n’roll. Det viktiga är inte att man ska komma hit och köpa en tavla, säger Renato Olivares.

Alla kommer att vara välkomna till galleriet.

– Samtidigt ska det inte bli en ungdomsgår­d. Men så länge man har respekt för lokalen så får man hänga här, säger Renato Olivares.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? Någon gång i juni, före midsommar, hoppas Southside1­9 att de kan öppna lokalen för allmänhete­n.
FOTO: MIMMI EPSTEIN Någon gång i juni, före midsommar, hoppas Southside1­9 att de kan öppna lokalen för allmänhete­n.
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? Andy Frank, Renato Olivares och Ruben Kanold jobbar för att få iordning den nya lokalen i Högdalen centrum.
FOTO: MIMMI EPSTEIN Andy Frank, Renato Olivares och Ruben Kanold jobbar för att få iordning den nya lokalen i Högdalen centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden