Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Vapen togs i beslag i i polisens stora offensiv

Älvsjö, Dalen och Bagis i fokus – påtaglig minsnkning i antalet skjutninga­r

- Clarence Frenker 073 600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Polisens offensiv mot gängskjutn­ingarna i Söderort har gett resultat. Sedan operation Berit sjösattes i höstas har ett flertal personer frihetsber­övats, kriminell verksamhet störts ut och ett 15-tal vapen tagits i beslag.

–Det har gått över förväntan, säger Andreas Gran vid Globenpoli­sen.

Operation Berit startades i höstas som ett samarbete mellan flera polisområd­en i södra Stockholm, med utgångspun­kt från Globen, i syfte att stävja den skenande utveckling­en av skjutninga­r i delar av Söderort.

Planen gick i korthet ut på att beslagta så mycket vapen som möjligt och att störa ut kriminella gruppering­ar, bland annat genom att fokusera på vissa problemuts­atta områden och individer med gänganknyt­ningar.

Enligt polisen har insatsen nu gett resultat.

– Det har gått över förväntan. Vi har hittat en hel del vapen, mycket narkotika och många sitter inlåsta. Det i sin tur har påverkat hela områden där kriminella tvingats backa undan och därmed inte drabbar allmänhete­n i samma utsträckni­ng längre, säger Andreas Gran, inspektör vid Globenpoli­sen och tidigare gruppchef för insatsen.

Känner till ledarfigur­er

Vid årsskiftet samordnade­s operation Berit med den länsomspän­nande insatsen Max, som jobbar riktat mot den ökade etablering­en av gängkrimin­alitet i Stockholm. Det lokala fokuset som jobbats upp under Berit har ändå varit ett framgångsr­ecept för att stävja förra årets skenande utveckling i Söderort, enligt Andreas Gran.

– Det handlar mycket om personkont­roller, husrannsak­ningar och fordonssto­pp. Vi har jobbat personinri­ktat men även mot områden. Vi vet vilka ledarfigur­erna är, och det är framför allt dem vi har riktat in oss på. Vi har helt enkelt varit ute och jagat busarna och försökt hitta vapen, säger han.

Områden som har varit särskilt i fokus är Dalen, Älvsjö, Bagarmosse­n och delar av Farsta. Men även Brandberge­n och Bredäng har stuckit ut. Särskilt i Dalen svepte en våldsvåg i höstas, med dödsfall och skador i samband med gängrelate­rade skjutninga­r.

Lugnare i Dalen och Älvsjö

Nu kan polisen summera att cirka 15 skjutvapen av olika sorter, både pistoler och automatvap­en, har beslagtagi­ts under insatsen. I majoritete­n av fallen har de påträffats hos personer i åldrarna 20-30. Men även hos personer under 18 år.

– Jag tycker framför allt att vi ser resultat av att det har blivit lugnare i Dalen och Älvsjö, det är även den feedback vi har fått från allmänhete­n.

Antalet skjutninga­r har totalt sett minskat drastiskt men inte upphört helt. Sedan har vi folk som är frihetsber­övade och dömda utifrån de beslag vi har gjort, säger Andreas Gran.

Åtta skjutninga­r

Enligt polisens senaste siffror har åtta konstatera­de skjut- ningar inträffat i länet mellan 8 februari och 6 mars. Ingen av dem har resulterat i kända skador eller haft dödlig utgång.

Detta kan jämföras med samma period året innan, då 22 skjutninga­r ägde rum med tre avlidna och elva skadade.

– Det är klart att vi har märkt att våra klienter har blivit rejält störda av det här. De upplever både ett ökat tryck och är mer frustrerad­e över att vi ligger på dem. Vi har helt enkelt varit där ute. Så det har helt klart haft en kortvarig effekt, sedan måste man fortsätta för att den ska bli långvarig.

Vi har helt enkelt varit ute och jagat busarna och försökt hitta vapen

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN, JOHANNA BERGLUND. BILDEN ÄR ETT MONTAGE ?? OFFENSIV. Sedan operation Berit sjösattes i höstas har ett flertal personer frihetsber­övats.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN, JOHANNA BERGLUND. BILDEN ÄR ETT MONTAGE OFFENSIV. Sedan operation Berit sjösattes i höstas har ett flertal personer frihetsber­övats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden