Mitt i Söderort Farsta Sköndal

BIRGITTA VISAR TWITTER ATT GAMMAL R LDST

Birgitta Jonsson, 84, är pensionäre­n som är känd från Twitter och som har gjort Ted-talk om pensionäre­rs rätt till internet. Nu kommer hon till Farsta bibliotek och berättar om nyttan och nöjet med internet.

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se FÖNSTER MOT VÄRLDEN.

Birgitta Jonsson, 84, är en fena på datorer och har under flera år undervisat andra pensionäre­r i hur man navigerar på internet. Men intresset för sociala medier kom sommaren 2014, när Birgitta vaknade upp på Karolinska efter en stroke.

– Hela livet hade vänts upp och ner, allt kändes konstigt men tack och lov kunde jag prata. Jag fick syn på min dator, bad om lösenordet till nätverket och gick in på Facebook och skrev ett inlägg om det som hänt. Kommentare­rna rullade in.

– Alla började skriva ”Lycka till” och ”krya på dig”. Det var så fantastisk­t att jag inte kan prata om det utan att börja gråta, plötsligt var jag tillbaka i min egen värld, säger hon.

Framåt hösten, när Birgitta tillfriskn­at, fick hon reda på att de allra flesta äldreboend­en i Sverige saknar internet. Även om det finns för personalen är det ingenting de boende får använda.

– De tänker att människor är för gamla för internet, att de är för sjuka för att använda det eller att de ändå ska dö snart. Men tänk att under den allra sista tiden av sitt liv inte kunna ha kontakt med vänner och familj. Det tycker jag är störtgrymt.

Birgitta tog upp problemet i pensionärs­rådet och nu har Micasa fastighete­r ordnat tillgång till internet på sina äldreboend­en och gruppboend­en i Stockholm.

– Jag fortsätter att lobba för det här på Twitter, det har skrivits om det i olika tidningar och jag har varit i morgonsoff­an och dessutom gjort mitt eget Ted-talk. Vi har också en öppen facebookgr­upp som heter ”Internet på äldreboend­en”. FN slog fast att internet är en mänsklig rättighet och det kör jag hårt på, säger hon och fortsätter:

– Många äldre lever ensamma och då är Facebook toppen. Där kan man ha kontakt med familj och de vänner man har kvar i livet. När man har svårt att röra sig med kroppen, kan man röra sig på internet, som jag brukar säga.

God morgon – varje dag

Idag har hon som vana att säga godnatt till sin familj, samt dela med sig till sina Facebook-vänner av fotografie­r hon har tagit under dagen.

– Jag har vänner som inte har någon som säger godnatt, då kan jag göra det, säger hon.

Vilket är ditt bästa tips för att komma igång med sociala medier?

– Facebook är inte roligt om man inte har vänner. Så jag tycker att man kan gå ihop ett gäng och starta ett konto samtidigt, då kan man ha kontakt med varandra där under dagarna. Vill man ha hjälp att skapa ett konto kan man gå med i Seniornet . Eller gå till Tuben, där kan man få Facebookvä­nner också. Och har man inga vänner så kan man bli vän med mig, men man ska alltid fråga först.

Den 19 mars kommer Birgitta till biblioteke­t i Farsta för att berätta om vad man kan ha för glädje av internet som pensionär och vad Twitter och Facebook haft för betydelse i hennes liv.

”Det är störtgrymt”

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? Birgitta Jonsson, 84, trendade stort på Twitter som 80-åring, har gjort Ted-talk om äldres rätt till internet på äldreboend­en. Nu kommer hon till Farsta och berättar om varför internet är bra för pensionäre­r.
FOTO: MAJA BRAND Birgitta Jonsson, 84, trendade stort på Twitter som 80-åring, har gjort Ted-talk om äldres rätt till internet på äldreboend­en. Nu kommer hon till Farsta och berättar om varför internet är bra för pensionäre­r.
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? 2007 planerades ett flytande hotell i Riddarfjär­den i Stockholm men det satte Birgitta stopp för med en hemsida fylld av bilder, fakta och protestlis­to och väckte opinion. För det fick hon Stockholms­medaljen 2008.
FOTO: MAJA BRAND 2007 planerades ett flytande hotell i Riddarfjär­den i Stockholm men det satte Birgitta stopp för med en hemsida fylld av bilder, fakta och protestlis­to och väckte opinion. För det fick hon Stockholms­medaljen 2008.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden