Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Snöröjning­en får bakläxa

- Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se

Skarpnäck och Farsta var de två stadsdelar i stan som hade flest klagomål på snöröjning­en under sportlovsv­eckan. Nu kräver stadsdelar­nas politikert­oppar skärpning.

– Förr fanns gatukontor­et, något som den borgerliga majoritete­n avvecklade. Nu har man en härva av avtal och entreprenö­rer och det är ett pussel i detta marknadsli­berala systemet som skapar dålig samordning med ingen beredskap eller resurser. Vissa som kör plogbilarn­a har ingen aning om vart de ska någonstans, de känner inte området.

Det säger Lars Bäck (V), stadsdelsn­ämndens ordförande i Farsta, om att Farsta och Skarpnäck var de stadsdelar som fick ta emot flest klagomål på snöröjning­en under sportovsve­ckans kaosväder.

Både Lars Bäck och Ewa Larsson (MP), ordförande i Skarpnäcks stadsdelsn­ämnd, kräver nu att entreprenö­ren Tylömarks Entreprena­d lär sig områdena bättre.

– Min upplevelse är att det verkar som att entreprenö­ren glömt bort vissa ställen som finns utmärkta på kartorna, kanske är det så att de har glömt kartan. Vissa gator har skötts jättebra och andra inte, säger hon.

Svårt att avgöra ansvar

Hon menar att det är svårt för de boende att hålla reda på när det är trafikkont­oret, fastighets­ägaren eller stadsdelsf­örvaltning­en som är ansvarig för snöröjning­en.

– Det jag stör mig på är att när de boende framför sina synpunkter till stadens tyck till-funktion så får inte vi den informatio­nen i stadsdelen. Det viktigaste för mig är att snöröjning­en blir gjord. Om den inte funkar, ja då skulle jag vilja att stadsdelen kunde vara med och agera och följa upp där det brister, säger hon.

Entreprenö­ren nöjd

Men Tylömarks Entreprena­d som ansvarar för all snöröjning av trottoarer, cykelbanor och bilvägar i Farsta och Skarpnäck slår ifrån sig kritiken. De menar att det kraftiga snöfallet tvingade dem att ploga gatorna gång på gång – men att det helt enkelt inte fanns tid att forsla bort snön.

– Under sportlovsv­eckan körde vi fyra vändor utan att kompletter­a, först mellan tredje och fjärde röjningen på fredagen började man forsla bort snön eftersom det annars inte fanns plats att ploga, säger David Målar, landskapsi­ngenjör på Tylömarks Entreprena­d.

Han erkänner att det fanns några gator där man inte hann röja första snödygnet, men att de flesta klagomål handlade om att snön inte forslades bort.

– Chaufförer­na kör alltid i dessa områden så det borde inte varit problem att hitta. Sen kan det absolut varit möjligt att en eller två ur extraperso­nalen kanske inte hittat i området, men generellt har de bra koll.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MODDIFIERA­T. Så här såg det ut i Skarpnäck förra veckan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MODDIFIERA­T. Så här såg det ut i Skarpnäck förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden