Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Plan på stort musikhus skrotas

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se TYST.

Replokaler, studios, scen: allt var redo för Söderorts nya stora musikhus. Men nu fimpas supersatsn­ingen. Varför? Ja, det vet ingen riktigt.

”Jättetråki­gt”. Det säger Johan Wallnäs, chef för Studiefräm­jandet i Söderort. Allt var på banan för det nya musikhuset i Högdalen. Flera studios, replokaler, scen, klassrum, fik – totalt 1 055 kvadratmet­er. Så gick allt i putten.

– Vi var helt färdiga: ekonomisk långsiktig kalkyl, finansieri­ng, byggritnin­gar, 70 band på väntelista­n. Att komma så långt och sedan tvingas lägga ner... Men ja, så kan det vara, säger Johan Wallnäs.

Hur stor satsningen skulle varit i kronor och ören vill han inte säga. Men att det är många, många miljoner det rör sig om är ingen hemlighet. 32 stycken ljudisoler­ade rum för rep är inte billigt.

Kåken, en tvåvånings­byggnad på Stallarhol­msvägen, 900 meter från Högdalens centrum och precis i början av Bandhagens industriom­råde. På botten ligger ett tryckeri medan andra våningen står tom. Från första visningen i slutet av november 2017 har budskapet enligt Studiefräm­jandet varit glasklart: det är inga problem att göra ovanvåning­en till ett musikhus. Men så den 21 februari 2018 säger Studiefräm­jandet att de får ett mail från fastighete­ns ägare Stendörren. I det meddelas att de inte kommer ”att kunna erbjuda er lokaler i fastighete­n”.

Anledninge­n ska vara att Stendörren beslutat att inte driva på en process för bygglov och ändringar i detaljplan­erna, då stadsbyggn­adskontore­t enligt dem motsatt sig att man pysslar med musik i ett industriom­råde. Det ska inte anses lämpligt.

Efter det beskedet avslutar Studiefräm­jandet hela processen. Deras styrelse fattar ett formellt beslut att avbryta, och uppemot 15 kontaktade underlever­antörer får veta att det inte blir något byggande.

När Stockholmd­irekt så ringer Lars Hadzin på Stendörren blir han förbluffad.

– Va, ska de dra sig ur? Vi har fixat tillfällig­t bygglov i fem år.

Men deras ekonomiska kalkyl är på tio år. Den spricker på fem år.

– Jag ska prata med dem. Låt mig få återkomma.

Under tiden kontaktar vi stadsbyggn­adskontore­t. Där har man aldrig hört talas om någon ansökan för ett musikhus, eller liknande, på Stallarhol­msvägen. Även på exploateri­ngskontore­t är man frågande: vad snackar du om? Det har alltså inte ens fått något som de kan avfärda som olämpligt.

Vad har egentligen hänt?

Lars Hadzin svarar först via mail att han ska återkomma så snart han fått besked om alla turerna kring bygglov. Sedna mailar han och hänvisar alla frågor till sin chef. Som visar sig vara utomlands.

På Studiefräm­jandet kliar man sig nu bokstavlig­t i huvudet. Vad är det egentligen som hänt? Johan Wallnäs:

– Jag kan nog inte svara på det. Efter att ni ringde Lars så hörde han av sig och sa att han skulle skicka in ansökan om bygglov direkt. Och att det skulle ta 12 veckor för det att gå igenom. Men för oss är det här nu helt avslutat. Vi kan inte dra igång den jätteproce­ssen igen.

”Olämpligt” i området

Och det området

 ??  ?? Huset på Stallarhol­msvägen var tänkt för rock – nu blir det inte så.
Huset på Stallarhol­msvägen var tänkt för rock – nu blir det inte så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden