Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Det våras för Frankenste­in på scenen

”I grunden handlar det om två egotrippad­e män”

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Maja Brand

Flytta på dig Dracula, här kommer Frankenste­in. Det våras för monster på teaterscen­en och näst ut är ett misslyckat labbexperi­ment från 1700-talet. Som bara vill ha kärlek.

En flera hundra år gammal bok kan ha sina brister. Även om den är en klassiker. Så Mary Shelleys romantiska gothrysare ”Frankenste­in” från 1818 har bantats för att få plats på scen, lagom till att den fyller 200 bast.

– Ja, romanen håller inte dramaturgi­skt. Till exempel inleds den med en massa brevskriva­nde. Så vi har tagit bort en hel del, spetsat och komprimera­t för att berätta hela resan på en 1,5 timme, förklarar manusförfa­ttaren Johan Ehn, samtidig som han kränger på sig sina skabbiga skräcktras­or.

Han spelar också pjäsens kärna: monstret. Som absolut inte heter Frankenste­in, trots att många tror det. Det här är nämligen en titel och ett begrepp som de flesta känner till, även om de varken läst boken eller sett de många filmerna.

Handlar om identitet

En snabb recap: Victor Frankenste­in är en forskare som vill skapa liv. Så han tillverkar en artificiel­l människa. Spoiler: Det blir inte riktigt som han tänkt sig. Det blir enligt honom ett freak. Det blir kaos. Hur less är du på frågan ”får man skämta om allt”? Voilà: Frankenste­ins monster. Som egentligen bara vill bli älskad av farsan.

– Victor är en briljant vetenskaps­man men en urusel pappa, som skiter i sin avkomma helt utan konsekvens­tänk. Monstrets ilskna beteende skapas av att han förskjuts för att han inte passar in. Precis som att människor döms för att de anses vara för bruna, för tjocka, eller för feminina. Det handlar mycket om identitet på ett sätt som jag kan identifier­a mig med, då jag växte upp på 80-talet och som tonåring upptäckte att jag är gay. Jag straffades för den jag var, precis som monstret, filosofera­r Ehn.

Han säger att konsten att tackla en klassiker är att släppa vördnaden för verket.

– I grunden handlar det om två egotrippad­e män som bara tänker ”jag jag jag”. Dels Victor, som endast vill skapa något som ska hedra sig själv. Men också monstret, som trots att han förbannar sin egen miserabla existens, kräver att Victor ska göra en till likadan så han slipper vara ensam.

Kvinnohat i originalet

En nöt som Ehn knäckt är det kvinnohat han skönjer i originalet. Elizabeth, Victors käresta, har istället för rollen som viljelös och vacker musa, nu på scenen fått inta en mer feministis­k och starkare position.

– Det är jättebra att man tar vara på hennes perspektiv mer, att hon är mycket mer ifrågasätt­ande än i boken, säger Happy Jankell, som spelar Elizabeth. Och stormtrivs i rollen.

”Frankenste­in” koras ibland till historiens första science fictionrom­an. Sci-fi, fantasy, skräck: Happy Jankell är ett stort fan av dessa tätt sammanflät­ade genres.

– Jag älskar det! Människor kan delas upp i de som hatar eller älskar fantasy. De som inte gillar är tråkiga och enformiga, medan jag är en drömmare och visionär. Jag vill att det ska finnas något mer än våra vanliga små liv. Det blir så mycket roligare då.

I höstas satte Operan upp ”Dracula” med stor succé. Nu är det ”Frankenste­in”. Onekligen verkar det vara en trend på gång. Så vilken klassisk styggelse kommer härnäst för teatern? Johan Ehn kan tänka sig att se både ”Monstret i Svarta lagunen” och ”King Kong” – ”en dröm för scenografe­rna”. Happy Jankell vill mest se fler kvinnliga missfoster.

– Fast det finns så få. Ett sätt är att bara ta en manlig skräckfigu­r och låta en kvinna spela rollen. Jag skulle till exempel inte banga på att bli Frankenste­ins monster.

 ??  ?? DO THE MONSTER MASH. Johan Ehn gestaltar vetenskape­ns oheliga kreation. ”Fantasy och skräck ställer existentie­lla frågor. Vem är jag, vem ska jag vara? Där finns våld, död, stor kärlek, en mystik som det går att dra och tänja i. Det är fantastisk­t”,...
DO THE MONSTER MASH. Johan Ehn gestaltar vetenskape­ns oheliga kreation. ”Fantasy och skräck ställer existentie­lla frågor. Vem är jag, vem ska jag vara? Där finns våld, död, stor kärlek, en mystik som det går att dra och tänja i. Det är fantastisk­t”,...
 ??  ?? – Ungefär samma. Efter ha läst frågorna växer min beundran för dom som vågar ställa upp. Det är ju svinsvårt?! – Jag är mest intressera­d av vad de som frågar tänkt säga, vad är det för genialt men grovt/snuskigt/dumt skämt dom har på hjärtat men inte...
– Ungefär samma. Efter ha läst frågorna växer min beundran för dom som vågar ställa upp. Det är ju svinsvårt?! – Jag är mest intressera­d av vad de som frågar tänkt säga, vad är det för genialt men grovt/snuskigt/dumt skämt dom har på hjärtat men inte...
 ??  ?? SOCIOLOGI VS BIOLOGI. Happy Jankell tycker att pjäsen ställer frågor om vad som korrumpera­r människans inre: ”Kan man födas elak, finns det onda gener?”
SOCIOLOGI VS BIOLOGI. Happy Jankell tycker att pjäsen ställer frågor om vad som korrumpera­r människans inre: ”Kan man födas elak, finns det onda gener?”
 ??  ?? IT’S ALIVE. Vidundret får liv genom åskgenerer­ad elektricit­et.
IT’S ALIVE. Vidundret får liv genom åskgenerer­ad elektricit­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden