Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Södersjukh­uset i stabsläge

- Karin Winter

En akut brist på vårdplatse­r gjorde att Södersjukh­uset sattes i stabsläge tidigare i veckan.

Det var i tisdags förmiddag som Södersjukh­uset gick upp i stabsläge. Ambulanser dirigerade­s under en stund på förmiddage­n om till andra sjukhus för att få stopp på inflödet av patienter till sjukhusets akutmottag­ning.

Under tisdagen gjordes ett antal åtgärder för att förbättra situatione­n på Södersjukh­uset. Bland annat fick Södersjukh­uset avlastning av Ersta sjukhus och Danderyds sjukhus samt från de geriatrisk­a klinikerna vid Dalen och Ersta.

– Stabsläge är ett sätt att samla sjukhusets alla resurser för att snabbt kunna prioritera om, när det som i det här fallet, är många patienter som väntar på vårdplatse­r på deras akutmottag­ning. Vårt fokus är just nu att hjälpa Södersjukh­uset med att få tillgång till fler geriatrisk­a vårdplatse­r och inventera stöd från andra akutsjukhu­s, sa Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting, i en skriftlig kommentar på tisdagen.

En del planerade operatione­r ställdes in för att frigöra fler vårdplatse­r och ambulanser omdirigera­des till andra sjukhus under en period på tisdagen.

– Det är väldigt beklagligt. Vi ställer i stort sett aldrig in operatione­r. Men jag vill poängtera att det rör sig om icke-akuta planerade operatione­r, säger chefsläkar­en Eva Östblom till Stockholmd­irekt.

Stabsläget varade till onsdagsmor­gonen då Södersjukh­uset åter var tillbaka i normalläge.

 ?? ARKIVFOTO: KARIN NILSSON ?? AKUT LÄGE. Södersjukh­uset sattes i veckan i stabsläge.
ARKIVFOTO: KARIN NILSSON AKUT LÄGE. Södersjukh­uset sattes i veckan i stabsläge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden