Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Ett hörn av Georgien tar plats i kända krog-guiden

Varje år koras Sveriges bästa restaurang­er i White guide. Inte många av Stockholms­restaurang­erna ligger utanför tullarna. Men i år lyckades ett georgiskt hak vid Skärmarbri­nk komma in på ett hörn.

- KNYTKALAS. Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se STOLT GUIDEMÅL. POPULÄRT KVARTERSHA­K.

Utifrån ser det ut som vilken kvarterspi­zzeria som helst, men Tbilisis Hörna är mer än så. För 1,5 månad sen fick delägaren Milad Jajo ett telefonsam­tal. Det var White Guide som ringde och berättade att hans restaurang blivit nominerad till kroglistan.

– Jag blev förbryllad, det är inte så vanligt att restaurang­er som ligger i förorten är med på listan, säger Milad Jajo.

Trots att restaurang­en inte vann är Milad glad att den uppmärksam­mades. Förutom en annons i guiden får de en skylt utanför där det står att de är rekommende­rade av White Guide-juryn.

Kaukasiska rätter

Tbilisis Hörna har ett brett utbud av kaukasiska rätter och är den första georgiska restaurang­en i Stockholm. Specialite­ten är mixsallad som är flera kalla röror och khachapuri, georgiskt ostbröd.

Inne i restaurang­en står flera långbord uppradade och georgisk musik spelar ur högtalarna. Klockan är fyra och än så länge är det tomt på gäster. Men vid sex brukar stället vara fullt.

– I dag har vi många bokningar, jag hoppas verkligen inte jag tvingas neka drop inkunder, säger Milad.

Något för alla

Restaurang­en lockar flera typer av gäster. När fotbollssä­songen drar igång är det många Bajenfans som tågar in för att tagga till inför matchen på Tele2, och ibland även en och annan djurgårdar­e.

Men även par och familjer kommer till restaurang­en för att äta. Milad skulle säga att 80 procent av gästerna är svenskar och resten rysktaland­e från forna Sovjet.

– Det jag älskar med svenskarna är att de är intressera­de. Georgien är pärlan av Kaukasus och har en av världens äldsta matkulture­r. Här får vi en chans att visa upp vårt kulturella ursprung, säger Milad.

Förutom hörnet på Olaus Magnus väg driver de även Café Khachapuri på S:t Eriksgatan. För tillfället renoveras lokalen men öppnar igen till sommaren.

Vad händer nu när ni har etablerat er i White Guide?

– Nu tar vi det steg för steg. Vi har börjat med catering och renoverar på S:t Eriksgatan. Många har sagt att de inte vill att vi gör om lokalen till ett fine dining-ställe. Så det ska vi inte göra, vi låter maten och servicen tala för sig. Som Sokrates sa: tålamod är bittert men dess frukt är sött.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? Khachapuri är ett georgiskt ostbröd fyllt med fetaost, gouda och mozzarella. Aubergine är vanligt i det georgiska köket.
Mamoka Shalamberi­dze och Zafar Achilov använder en degmaskin som de importerat från Ryssland. Här gör de khinkali, degknyten...
FOTO: LINDA GREN Khachapuri är ett georgiskt ostbröd fyllt med fetaost, gouda och mozzarella. Aubergine är vanligt i det georgiska köket. Mamoka Shalamberi­dze och Zafar Achilov använder en degmaskin som de importerat från Ryssland. Här gör de khinkali, degknyten...
 ??  ?? Nino Bolokadze och Milad Jajo äger Tbilisis Hörna och är glada över att få hamna i White Guide.
Nino Bolokadze och Milad Jajo äger Tbilisis Hörna och är glada över att få hamna i White Guide.
 ??  ?? Till hörnet vid Olaus Magnus Väg vallfärdar folk från stan för att äta georgisk mat.
Till hörnet vid Olaus Magnus Väg vallfärdar folk från stan för att äta georgisk mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden