Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Telestaden försenas – men konsten flyttar in

- NYTT. Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Gamla Teliaområd­et i Farsta ska förvandlas till nya Telestaden, men projektet drar ut på tiden. Trots det kan konstärshu­set flytta in i juni, med dansstudio­s, verkstäder och kontor.

Det står nu klart att nya Telestaden i Farsta försenas. Men det planerade konsthuset kommer att flytta in i juni.

Det gamla Teliaområd­et i Farsta ska förvandlas till nya Telestaden där Ikano Bostad och Rikshem planerar att bygga 3 000 bostäder. Men nu visar det sig att projektet drar ut på tiden.

– Ja det är en planproces­s som pågår och den har dragit ut på tiden. Enkelt uttryckt är det många frågor som ska behandlas. Hur allt ska vara och anpassas till varandra. Det har tagit lite längre tid än förväntat, säger Per Högdin, projektche­f.

Många ska tycka till

Han menar att förseninge­n beror på att det helt enkelt är många parter som ska säga till om projektet.

– Det är en ny stadsdel som ska göras och det är enormt. Det allt från hur många skolor det ska vara, hur anslutning­arna mot omgivninga­rna ska se ut. Vilka hyresgäste­r som ska flytta in och hur man ska handskas med närheten till Nynäsvägen, säger han.

Redan nu har Familjebos­täder flyttat in delar av sin verksamhet i Telestaden – i ett kontorshus på 5 000 kvadratmet­er. Och i juni kommer även verksamhet­en i det nya konsthuset att flytta in.

– Det känns jättekul. Vi skulle flyttat in i februari men det blir istället i juni. Men det påverkar inte så mycket, det blir ingen extra kostnad, vi fick mer tid att planera bara. Men blir det fler förseninga­r så blir det inte bra, säger Gunilla Bandolin, ordförande för KKV.

Två nätverk

I konstnärsh­uset kommer två nätverk att husera, SITE, en konstnärli­g plattform för scenkonst, och KKV, ett konstnärsd­rivet kollektiv som erbjuder verkstäder åt konstnärer. I huset kommer det finnas 10 verkstäder, 2 dansstudio­s och 13 kontorspla­tser.

– Det är helt klart och man kommer att flytta in merparten av lokalen i juni. Men den stora blackboxen (ett becksvart rum för dans, reds anm) kommer att flytta in först i oktober, säger projektche­f Per Högdin.

Vilka beslut tittar man på just nu?

– Lamellhuse­n som är ett kännetecke­n för Telestaden och tornet, just nu så tittar vi på om de kommer att vara kvar. De låga länkbyggna­derna kommer att rivas. Men detta diskuterar vi med stadsbyggn­adsnämnden, säger han.

När detaljplan­en kommer att skickas ut på samråd kan Per Högdin inte svara på ännu.

– Vi ser fram emot att så fort som möjligt visa en detaljplan för allmänhete­n så vi kan uppföra dialog med intressent­er, säger han.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? Här är det nya konsthuset i Telias gamla lokaler, verksamhet­en kommer flytta in innan sommaren.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA Här är det nya konsthuset i Telias gamla lokaler, verksamhet­en kommer flytta in innan sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden